Novosti

PROJEKT DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA DND-a ZABOK „ZDRAVO I FINO“

Potaknuti sve većim konzumiranjem nezdravih namirnica i pojavom pretilosti kod djece vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Zaboka koje djeluje u Društvu Naša djeca Zabok predložili su u okviru svog programa provedbu projekta „Zdravo i fino“ s ciljem promoviranja zdrave prehrane i zdravih prehrambenih navika kod djece te pružanje informacija o problemu pretilosti kod djece. Projekt je vrlo sveobuhvatan i provodit će se na nekoliko razina, a trajat će do završetka mandata ovog saziva Dječjeg gradskog vijeća – do lipnja 2013 godine.

Projekt se sastoji od nekoliko aktivnosti: sdjecom-vijećnicima provode se radionice kuhanja putem kojih djeca svladavaju proces pripreme zdravihi ukusnih cjelovitih obroka; vršnjačka edukacija djece-vijećnika za učenike Osnovne škole K.Š. Gjalskog Zabok; Savjetovanje „Prevencija pretilosti djece“ za sve Osnovne škole, Dječje vrtiće i medicinske djelatnike u Krapinsko-zagorskoj županiji (održano 29. svibnja u Zaboku); edukativni posjeti Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave ekološkom proizvodnjom te posjet recikliranom imanju u selo Vukomerić gdje će djeca proći radionicu „Put namirnica od uzgoja do tanjura“. Na kraju projekta održat će se zajednička radionica za djecu i roditelje, a izdat će se mini-kuharica s receptima koje su djeca pripremala na radionicama namijenjena roditeljima, djeci, Osnovnim školama, Dječjim vrtićima i svim zainteresiranima koji žele promijeniti svoje prehrambene navike.

Radionice kuhanja za djecu

Do sada su održane dvije radionice kuhanja za djecu zahvaljujući vrlo uspješnoj suradnji sa Srednjom školom Zabok i njihovim Ugostiteljskim kabinetom koji ima izuzetno dobre uvjete za pripremu hrane i degustaciju te velikoj stručnoj podršci i pomoći profesorica Anke Ilinčić i Renate Tršinski bez kojih se ove radionice kuhanja za djecu ne bi mogle ostvariti. Do kraja ove godine planiraju se još dvije radionice kuhanja, a djeca posebno uživaju u pripremi hrane.

2. radionica kuhanja održana je prošle subote u Ugostiteljskom kabinetu SŠ Zabok

Radionici kuhanja obično prethodi doručak koji za djecu priprema stručna voditeljica Snježana Krpes uz pomoć volonterki DND-a Zabok Danijele Jadan, Dubravke Kolarić, Ane Frgec i Mateje Štokan. Ovoga puta djeca su degustirala slatku kašu s kus-kusom i bademima u jabučnom sirupu. Prije same radionice kuhanja održano je kratko stručno predavanje o prirodnoj prehrani, temeljima zdravlja u svakodnevnom životu kako bi se djeci osvijestilo da sve ono štorade svakodnevno, od razmišljanja, disanja, prehrane, kretanja, spavanja i samih međuljudskih odnosa čini kamen temeljac zdravlja, zadovoljstva i sreće.

Voditeljica Snježana za ovaj puta složila je meni koji se djeci jako svidio i u pogledu pripreme, a i naravno same degustacije, jer cilj ovih radionica i jest da sve što se skuha bude djeci „fino“. Osim toga, radionicama se potiče djecu da aktivno sudjeluju sa svojim prijedlozima i idejama tijekom pripreme hrane tako da se mogu napraviti i neke preinake u receptima. Također, djeca imaju priliku probati i neke namirnice koje nisu toliko uobičajene u klasičnoj prehrani, a u zadnje vrijeme se koriste u sve većoj mjeri u prirodnoj prehrani. Tako su sami pripremili i degustirali hladnu juhu od slanutka s čipsom od slanutka, salatu s kukuruznom i integralnom tjesteninom i povrćem, prženi seitan s mješavinom sjemenki i tofunezom te nezaobilazni desert-puding od riže s voćnom kremom. Radionice kuhanja nastavljaju se u jesen, a djeca, volonterke DND-a i voditeljica kuhanja s nestrpljenjem iščekuju nove menije i da upoznaju neke nove namirnice-rekla nam je Tajnica DND-a Zabok i voditeljica projekta „Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content