Novosti

Projekt #EuSAVE – Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Zaboka predstavila LAG Zagorje-Sutla

Sudionici iz osam zemalja u Kumrovcu sudjeluju na sastanku projekta o pametnim povijesnim selima.

Riječ je o projektu kojeg financira Europska unija

Općina Kumrovec kroz dva dana bit će domaćin partnerima iz osam zemalja koji sudjeluju u projektu #EuSAVE – Europska građanska akcija za pametna povijesna sela. U projektu sudjeluje osam zemalja – Španjolska, Italija, Hrvatska, Belgija, Portugal, Bugarska, Makedonija i Latvija, a riječ je o trećem susretu budući da je jedan već održan u Španjolskoj, a drugi u Italiji. Hrvatski partner u projektu je LAG Zagorje – Sutla, a njegova voditeljica Tajana Broz istaknula kako mu je ukupni proračun 146.160 eura te se financira iz programa Europa za građane, mjera Umrežavanje gradova. – Ideja projekta je povezati male ruralne gradove i općine u Europi te promišljati ruralni razvoj kroz kulturnu baštinu, ali i inovacije koje su mogu u taj razvoj unijeti – objasnila je Broz.

Predsjednica LAG –a, zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek istaknula je kako on djeluje od 2015. godine te da pokriva 11 jedinica lokalne samouprave, a usmjeren je, prije svega, na pomoć poljoprivrednicima, savjetodavne usluge mladima, ženama i nezaposlenima te volonterizam i razvoj lokalne zajednice. – Drago nam je što je upravo Zagorje domaćin ovog trećeg susreta u sklopu projekta koji je vrlo zanimljiv i edukativan – istaknula je Đurek dodajući kako LAG, osim ovog projekta, priprema i projekte za raspisivanje novih natječaja.

Domaćin čitavog događanja, načelnik Kumrovca Robert Šplajt objasnio je kako je Kumrovec uključen u projekt zahvaljujući činjenici da je vrlo cijenjeno povijesno mjesto. – U dvije godine ćemo zapravo obići sve zemlje partnere te tako zaokružiti čitavu edukaciju koja se provodi u sklopu ovog projekta. Siguran sam da će svi naši gosti biti zadovoljni ovdje u Kumrovcu i cijelom našem Zagorju – zaključio je kumrovečki načelnik.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content