Novosti

PROJEKT „GRAFITI PREKO ZIDA“ DGV-a ZABOK IZABRAN ZA NAJ-PROJEKT DJEČJIH VIJEĆA

20. svibnja 2021. godine održan je online 16. Susret Dječjih vijeća Hrvatske na temu „Kako uključiti djecu u procese donošenja odluka na europskoj razini“ uz niz zanimljivih predavanja i aktivnosti te proglašenje Naj-projekata Dječjih vijeća Hrvatske.

Na Susretu su sudjelovala djeca i mentori iz 22 Dječja vijeća diljem Hrvatske: Bedekovčine, Bjelovara, Crikvenice, Čakovca, Jastrebarskog, Koprivnice, Križevaca, Kumrovca, Našica, Nove Gradiške, Omiša, Opatije, Osijeka, Pregrade, Siska, Svete Nedjelje, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice, Vidovca, Vodica i Zaboka, kao i članovi 1. saziva Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochilda – NEF Hrvatske.

Po izboru Dječjeg povjerenstva, na Susretu su predstavljeni i proglašeni najoriginalniji Naj-projekti Dječjih vijeća u 2020./2021. godini, a koje pokreću djeca zajedno s odraslima u svojim lokalnim zajednicama. Naj-projektima proglašeni su projekti „Djeca Križevaca za djecu Gline“ i „Igrajmo se i rastimo zajedno“, Dječjeg vijeća Križevaca, a najviše je bodova za najoriginalniji projekt osvojio projekt „Grafiti preko zida“ Dječjeg gradskog vijeća Zabok. Dječje gradsko vijeće DND-a Zabok predstavljali su dječji vijećnici Jakov Kolar i Sara Premerl Peštaj koji su imali specijalnu čast i predstaviti zabočki Naj-projekt. Volonterski projekt „Grafiti preko zida“ sastoji se od nekoliko volonterskih akcija kojima su djeca odlučila uljepšati svoj grad oslikavanjem nekoliko gradskih površina u centru Zaboka. Tako je izgrafitiran i oslikan betonski zid na glavnoj ulici u Zaboku s dva slogana „Kad sva prava imaš onda štimaš“ i „Smeće odvajaj i Zemlju obnavljaj“, oslikan je pano na Trgu K.Š. Đalskog na temu „Zeleno nas zove kako bi nam u gradovima bilo bolje“, obojane su gradske tegle (žardinijere) za cvijeće te je oslikan betonski zid na staroj zgradi policije ispred DND-a pod sloganom „Dječja prava naša su furka“.

Na Susretu je predstavljen novi logotip Dječjih vijeća Hrvatske u čijem su osmišljavanju svojim prijedlozima o obliku, boji i simbolici koncentričnih krugova koji čine zajedništvo, snagu i doseg dječjeg glasa, uz dizajnera Branimira Lazanju i kreativnu voditeljicu Almu Čakmazović, sudjelovala i djeca-članovi 1. saziva Nacionalnog foruma dječjih vijeća Eurochilda Hrvatske (NEF).

Predstavnici djece iz DND-a Opatije Jan Galić i Petra Deranja predstavili su istraživanja Rand Europe i Eurochilda „Kako možemo poboljšati sudjelovanje djece u kreiranju politika EU?“ te su govorili o doprinosu djece i mladih u donošenju Europske strategije za prava djeteta i Jamstva za djecu u čijim su izradama i sami sudjelovali.

Sanja Škorić, voditeljica programa Dječjih vijeća predstavila je rezultate provedene ankete među Dječjim vijećima „Koliko sudjelujemo u donošenju odluka u svom gradu/općini?“ te je održana online radionica „Kako ostvariti dječju participaciju i planiranje procesa sudjelovanja u donošenju odluka“.

Djeca vijećnici imali su prilike i otvoreno razgovarati sa zastupnicima iz Hrvatske u Europskom parlamentu. Na zanimljiva pitanja djece odgovarali su EU parlamentarci Romana Jerković i Tomislav Sokol, primjerice o tome kako izgleda radni dan u EU parlamentu, o položaju žena u politici, o realizaciji nove Europske strategije za djecu, kako se djeca mogu uključiti u donošenja odluka na europskoj razini te postoji li mogućnost za pokretanje međunarodnog portala za djecu gdje bi djeca ostavljala pitanja donositeljima odluka. Vijećnike su posebno zanimala i stajališta EU parlamenta o kvaliteti obrazovanja djece, kao i aktualnoj situaciji s cijepljenjem te kako će EU odgovoriti na nove krizne okolnosti uzrokovane pandemijom, a što se odrazilo na kršenje dječjih prava.

Sama djeca zaključila su da odrasli trebaju uvažavati dječje mišljenje i glas djece na svim razinama od lokalne, regionalne, nacionalne pa sve do europske te da je važno da djeca sudjeluju u donošenju odluka, jer tko će bolje znati potrebe djece od same djece.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content