Novosti

PROJEKT MODE FOR SUCCESS

Slovenski specijalitet iz vještih ruku zagorskih srednjoškolaca

Učenici Srednje škole Zabok pokazali su se kao pravi domaćini, a slovenski su im kolege pomogle u spravljanju autohtonih slovenskih delicija

U sklopu projekta ‘Modernizacija kurikuluma hrvatskih turističkih i ugostiteljskih strukovnih škola – Formula uspjeha’ članovi uključeni u projekt, a to su Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Škola za trgovinu i ugostiteljstvo Karlovac, Srednja škola Markantuna de Dominis Rab, Istarska razvojna agencija, Hrvatska gospodarska komora – županijska komora Puka i njihovi suradnici, posjetili su Srednju školu Zabok, također članicu tima, gdje je održan Slovenski tjedan. Profesori i učenici iz Školskog centra Šentjur predstavili su Sloveniju kroz prezentaciju na početku tjedna, a svakog se dana održavala neka aktivnost. Najzanimljivije je svakako bilo protekle srijede kada su učenici Srednje škole Zabok, zajedno sa slovenskim kolegama pripremali tradicionalna jela iz Slovenije poput pogača sa čvarcima, poticu, bograč, krape i druga jela. Održan je i okrugli stol na kojem su, uz članove projekta, sudjelovali i predstavnici krapinsko-zagorske županije predvođeni županicom Sonjom Borovčak te gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek. Održana je i radionica izrade zagorskih, ali i slovenskih štruklja. Učenici i zabočke i slovenske škole istaknuli su kako je među njima vladala odlična atmosfera i kolegijalnost. Osim što su zajedno kuhali, družili su se i stjecali nova iskustva. Valja reći kako je spomenuti projekt započeo 20. rujna 2012. godine, a trajat će do 22. rujna 2013. godine. Samom je projektu cilj modernizacija kurikuluma škole što je preduvjet za podizanje razine kompetencije ljudskih resursa, bržeg zapošljavanja učenika te održivog gospodarskog razvoja regije.

Nikola Kosović, SŠ Zabok

Družili smo se i kuhali s gostima iz Slovenije. To nam je lijepo iskustvo. Oni su nam prezentirali neka svoja jela koja smo zajedno kuhali pa ujedno učimo mnogo toga od njih. Kuhali smo razne juhe, kolače i sl. Dosta su njihova jela slična našima.

Nina Kočnik, ŠC Šentjur

Pripremali smo juhe i kolače, servirali suhomesnate proizvode. Jako puno koristimo sir u kuhanju, pogotovo u autohtonim jelima. Kolege iz Hrvatske su odlični.

Martina Mikulčić, SŠ Zabok

Kolegica i ja smo bile domaćini. Pokazivali smo gostima gdje se nalaze namirnice i pomagale im da se snađu u kuhinji. Radile su se juhe, krvavice i čvarci te jela od sira.
Izvor: Zagorski list

Skip to content