Novosti

[PROJEKT ‘PIRAMIDE ZNANJA’ I PARTNERA] ‘Želimo povećati zapošljivost ranjivih skupina u turizmu i ugostiteljstvu’

U prostorima Piramide znanja danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljen projekt „Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu“. Projekt je to kojeg provodi Učilište Piramida znanja u partnerstvu sa Salve Regina- Marija Bistrica hotel Kaj iz Marije Bistrice, Krass hotelom iz Krapinskih Toplica i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Krapina. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 1.639.868,44 kuna.

Adam Jakov Deak, voditelj projekta istaknuo je da je projekt ‘Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu’financiran iz Europskog socijalnog fonda odnosno iz Programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta 1,6 milijun kuna. – Bitno je naglasiti da je projekt financiran u 100 postotnom iznosu iz sredstava EU. Mi smo s projektom započeli 23.04., a trajat će 20 mjeseci, pred sam Božić iduće godine bismo trebali biti gotovi sa svim aktivnostima. Opći cilj je povećati zapošljivost ranjivih skupina u turizmu i ugostiteljstvu, kroz razvoj i provedbu niza inovativnih programa osposobljavanja i sve to se odvija na području KZŽ. Specifični ciljevi uključeni u projekt su povećanje kapaciteta zapošljivosti i socijalnog uključivanja kroz edukaciju i naglasak na praktični rad i stjecanjem općih kompetencija naših budućih polaznika, a istodobno nam je cilj poboljšati stručne vještine stručnjaka iz turističko – gospodarskog sektora. Na tragu ovog, mi ćemo kroz projekt razvijati i provoditi program koji je namijenjen našim mentorima i stručnim predavačima, s ciljem da se ojačaju njihove metodičko – didaktičke vještine i da dobe vještine kod pristupa osobama s inveliditetom. Nije isto predavati zdravim i osobama s invaliditetom, postoji razlika u metodologiji, pristupu tim ljudima – istaknuo je Deak.

Dodao je da su predviđena dva programa za osposobljavanje koji su za osobe s invaliditetom. – To će biti programi koji će pohađati osobe s invaliditetom, za kuhara i sobaricu, a treći je ciljana skupina, mladi od 25 i stariji od 54 godine, i tu će se razviti program za osposobljavanje za voditelja osoba s invaliditetom. Uz sve ovo, razvijamo sustav, pilot program e – learninga, vezano za program voditelja osoba s invaliditetom, da bismo unaprijedili nastavni proces i da na neki način omogućimo lakši pristup osobama koje su udaljenije od mjesta gdje se obavlja teoretski dio i na taj način im omogućimo lakše sudjelovanje u ovom programu i piojektu – rekao je Deak. Cilj je obrazovati minimalno 44 osobe, od toga 10 mlađih od 24 i isto toliko starijih od 54 godine te ukupno 24 osobe s invaliditetom koje su nezaposlene te10 stručnjaka iz truističko – ugostiteljskog sektora.

Goran Vukmanić, predstojnika Područnog ureda HZZ – a Krapina izrazio je zadovoljstvo što su dio projekta jer su s Piramidom znanja imali odličnu suradnju. – Ovo je vrlo vrijedan projekt s pozicije tržišta rada jer su dobro detektirane ciljane skupine, a to su mladi do 24 godine, stariji od 54 godine i osobe s invaliditetom koji čak čine 52 % ukupnog broja nezaposlenih na našem području. Pružit će se prilika barem nekima od njih da steknu nova znanja i nove vještine s ciljem povećanja njihove zapošljivosti – istaknuo je Vukmanić.

Jedan od sudionika projekta je i Toplice Hotel. Direktorica Kristina Marušić istaknula je kako je taj hotel dugi niz godina produljena ruka srednjoškolskom obrazovanju. – Trudimo se pokazati stanje stvari na terenu jer nije sve baš onako kako piše u knjizi. Znamo da nam nedostaje djelatnika u turizmu, teško je naći kvalitetnog radnika koji zna i želi raditi. Želimo još više ovakvih projekata jer pomažu u stvaranju istih – naglasila je direktorica.

Ilija Andabak iz Salve Regina – Marija Bistrica hotel Kaj, još jednog od partnera projekta, istaknuo je kako će njegov tim da ti sve od sebe da prenese svoja znanja i iskustva na polaznike projekta, no da će u isto vrijeme i djelatnici Bluesuna učiti od njih.

Da je ovo važan projekt za Krapinsko – zagorsku županiju potvrdila je i zamjenica župana Jasna Petek. – Čestitam piramidi znanja i svim partnerima na odličnom projektu sa čijim sam ciljevima i idejom ugodno iznenađena. Mi u KZŽ smo orijentirani na inkluziju osoba s invaliditetom u svakodnevni život – istaknula je Petek te dodala da je važan i razvoj turizma za kojeg su ovakvi projekti uvijek dobrodošli.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content