Novosti

‘Projekt Superstar usmjeren je na najranjivije skupine, a njegova vrijednost je 3 milijuna kuna’

Sa zamjenicom gradonačelnika Grada Zaboka Valentinom Đurek razgovarali smo o novom projektu čiji je nositelj Grad Zabok, dok je šest partnera na projektu.

Grad Zabok je nositelj projekta Superstar, dok su partneri na projektu Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok, Općine Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice, Marija Bistrica, Gornja Stubica te Gradovi Donja Stubica i Oroslavje. Projekt je to prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijedloga pod nazivom ‘Aktivno učenje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine’ unutar sedam urbanih aglomeracija tj. područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod Split, Zadar i Zagreb, a vrijedan je 2.996.352 kuna. Projekt je prijavljen na Natječaj 20. siječnja ove godine. Za voditeljicu ovog projekta prijavljena je Martina Šarić, dipl. iur., viša stručna suradnica za društvene djelatnosti u Gradu Zaboku, a projektna prijava se radila u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom, odnosno sa zamjenicom ravnateljice Helenom Matuša. Više o samom projektu rekla nam je zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek.zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek

Cilj projekta

Opći cilj projekta Superstar je podizanje socijalne kohezije unutar Urbane aglomeracije Zagreb, a specifični cilj je unaprijediti socijalne usluge za socijalno uključivanje stanovnika Urbane aglomeracije Zagreb. Analiza problema na području županije i Urbane aglomeracije Zagreb pokazala je da je nužno osmišljavanje nove socijalne usluge kao podloge za uvođenje socijalnih inovacija. Projektom bi uspostavili mobilne timove u Gradskom društvu Crvenog križa Zabok te Gradskom društvu Crvenog križa Donja Stubica te stvorili primjer dobre prakse za razvoj integriranog pristupa. Umrežili bi mobilne timove sa centrima za socijalnu skrb te udrugama koje pružaju socijalne usluge i na taj način se može napraviti značajan iskorak za unapređenje života cjelokupne skupine osobama s invaliditetom te osoba starijih od 54 godine koji će primati novu socijalnu uslugu – rekla je Đurek.


Martina Šarić, dipl. iur., viša stručna suradnica za društvene djelatnosti u Gradu Zaboku

Posudionice

Objasnila je kako bi se projektom uspostavile posudionice s kojima bi omogućili pomoć korisnicima kroz omogućavanje pristupa potrebnim pomagalima za normalan život. Nabavljena oprema, ovisno o potrebi dionika socijalnog sustava bit će dostupna i drugim potrebitim stanovnicima koji nisu direktno obuhvaćeni uslugom kroz projekt Superstar. Recimo, ako bi bilo riječ o posudionicama ortopedskih pomagala koje se nalaze u Zaboku i Donjoj Stubici, posudionicom će se moći koristiti i primjerice osoba iz Svetog Križa Začretja. – Uz posudionicu imamo i mobilan tim koji pruža pomoć starijima i nemoćnima. Za potrebe svakog društva Crvenog križa planirana je kupnja jednog vozila. Nabavljena vozila omogućit će dostupnost tima svakom korisniku i prijevoz samih korisnika na društvena događanja, opskrbu korisnika namirnicama i higijenskim potrepštinama. Sva nabavljena oprema odlazi u vlasništvo partnera i partneri se kasnije brinu o održavanju i funkcionalnosti vozila – objasnila je Đurek naglašavajući kako će partneri na projektu, spomenuta gradska društva Crvenog križa kroz svoje administrativne i provedbene kapacitete osnažiti i uspostaviti funkcionalan sustav pružanja usluga pomoći za svoje korisnike koje će moći koristiti i nakon provedbe projekta. Posudionice će ostati u funkciji i nakon projekta.


zamjenica ravnateljica Zagorske razvojne agencije Helena Matuša

Obuhvaćeno 134 korisnika

Projekt Superstar omogućava pružanje pomoći za ukupno 134 korisnika koji nisu uključeni u niti jedan vid pružanja pomoći na području Urbane aglomeracije Zagreb te im prijeti socijalna isključenost. Koordiniranim aktivnostima u projektu pružit će se sveobuhvatna usluga koja uključuje pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti te socijalne integracije. Zaposlit će se četiri osobe na puno radno vrijeme. Organizirane su radionice u sklopu projekta, tu je nabava informatičke opreme za mobilne timove, radne opreme, tu je i trošak kućanskih potrepština za korisnike, u 18 mjeseci su osigurani paketi kućanskih potrepština i živežnih namirnica. Projekt traje 24 mjeseca, a četiri osobe se zapošljavaju na 18 mjeseci – naglasila je zamjenica gradonačelnika dodajući kako se nada pozitivnom ishodu prijave na ovaj Natječaj.

Izvor:zagorje.com

Skip to content