Novosti

Projekt učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok podržalo i Ministarstvo turizma

Škola za umjetnost, dizajn,grafiku i odjeću Zabok odazvala se na Javni poziv srednjim strukovnim školama za jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekata za turizam – PROMOCIJA I JAČANJE KOMPETENCIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA ZA TURIZAM, 2014. koji je podržan i sufinanciran od Ministarstva turizma. Projekt će se realizirati u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Krapine i Temama Tuhelj i Jezerčica. Članovi projektnog tima su učenici i profesori škole: Vlatka Mundjer, Mihaela Seljan, Kristina Horak, Nina Andročec, Ana Bakliža s profesoricom mentoricom Ivankom Jagečić.

Općenito o projektu:

Za potrebe tekstilne industrije još davnih 60- tih godina osnovana je Srednja tekstilna škola u Zaboku koja je obrazovala učenike u zanimanjima vezanih za tekstil i odjeću. Hrvatsko Zagorje imalo je razvijenu industriju tekstila koja je postala temelj razvoja gospodarstva ove regije sve do 90. – tih kada se ta grana počinje gasiti. Tradicionalna zanimanja u obrazovnom sektoru tekstila također nestaju.

Škola ipak uspijeva zadržati tradiciju, ali uz redefiniranje programa klasičnih zanimanja tekstila u umjetnički sektor za zanimanje odjevni dizajn koji i sada postoji. Većina naših učenika nakon srednje škole ili nakon završenog fakulteta pokušava naći posao ili pokrenuti vlastiti posao vezan za modu i dizajn. Kako bismo učenike što bolje pripremili za poduzetničke aktivnosti u njihovoj struci, ali i u funkciji turizma kao multisektorskog resora nužno je kod njih različitim oblicima i metodama razvijati poduzetničke kompetencije, kreativnost i inovativnost.

Moda je dio tradicije svakog naroda. Kontinentalni turizam Hrvatskog zagorja kroz brojne terme, toplice, lječilišta pruža mogućnost raznovrsnih usluga uključujući odmor, rehabilitaciju te zabavne aktivnosti – sport, ples, glazba, izložbe, modna događanja. Takvim načinom će se stvoriti bitni preduvjeti za povećanje zadovoljstva boravkom, zatim produljenje sezone i ravnomjernija disperzija turističke potražnje u Zagorju.

U ovom projektu učenički tim s mentorom raditi će naproučavanju povijesnih kupaćihkostima19.i 20. st. te dizajnirati i izraditi iste. Povezivanjem turističke zajednice i toplica potaknut će se dodatna suradnja različitih gospodarskih dionika te promocija turističkih destinacija krozrazličite aktivnosti i događanja kao što su modne revije i izložbe odjevnih modela koji su dio projekta.

Aktivnosti koje će se realizirati u okviru ovog projekta odnose se na:

istraživanje povijesnih kupaćih kostima u razdoblju 19. i 20. stoljeća

razrada idejnog prijedloga kolekcije na temelju prikupljenih podataka i foto dokumentacije

izrada povijesnih kupaćih kostima – kolekcija od 6 modela

izložba modne kolekcije kupaćih kostima od ideje do gotovog proizvoda u školi, Velika galerija Grada Zaboka

primopredaja modne kolekcije kupaćih kostima Turističkoj zajednici Grada Krapine radi organizacije modnih događanja na atraktivnim lokacijama i događanjima (Krapina, Terme Tuhelj…)

Ravnateljica: Božica Šarić

2. travnja 2014.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content