Novosti

Projekt „VolontirAJMO“- održana završna konferencija

u ponedjeljak 13. srpnja 2015. u Centru za mlade i nezavisnu kulturu (Zelena dvorana) u Zaboku održana je završna tiskovna konferencija projekta „VolontirAJMO“. Konferenciji je prisustvovalo preko trideset predstavnika i predstavnica organizacija civilnoga društva, javnih institucija, lokalne i regionalne samouprave te zainteresirani građani i građanke Krapinsko-zagorske županije. Cilj konferencije je bio predstaviti rezultate projekta, te pregled trenutačnog stanja i mogućnosti daljnjeg razvoja volonterstva na području Krapinsko-zagorske županije.

Sam projekta “VolontirAJMO” imao je za cilj pridonijeti društvenom razvoju te razvoju civilnoga društva u Krapinsko-zagorskoj županiji njegovanjem volonterstva. Projekt provodi Mreža udruga Zagor a partnerske organizacije na projektu su Grad Zabok, “STUB-KLUB” Klub mladih Donja Stubica, Krapinsko-zagorska županija i Udruga mladih Feniks.

Na konferenciji je predstavljen rad volonterskog servisa. Aktivnosti volonterskog servisa usmjerene su prema promicanju volonterstva i volonterskih aktivnosti, jačanju kapaciteta

volontera/ki i organizatora volontiranja, razmjeni informacija o ponudi i potražnji volonterskog rada, poticanju međusektorske suradnje, društvene solidarnosti te širenju svijesti o volontiranju kao vrijednom iskustvu dobivanja i prijenosa znanja i vještina. Razmjena informacija o ponudi i potražnji volonterskog rada omogućena je kroz rad web aplikacije koja je dostupna putem stranice www.volontirajmo.zagor.info. Prijavom volonteri/ke i organizatori volontiranja postaju dio baze koja omogućuje sustavni pregled i organizaciju volonterstva na području cijele županije.

Registriranim volonterima/kama su dostupne i besplatne volonterske knjižice volonterskog

servisa, a koje se mogu preuzeti u uredu Mreže udruga Zagor.

U svrhu bolje informiranosti i podizanja svijesti o volonterstvu osmišljen je promotivni spot i bilten kako bi svi zainteresirani mogli dobiti osnovne informacije o volonterstvu i mogućnostima volontiranja na području županije.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati provedenog istraživanja. Istraživanjem se utvrdila razina informiranosti građana/ki o volonterstvu i mogućnostima volontiranja na području županije kao i razina motiviranosti za volontiranjem. Rezultati istraživanja pomoći će u daljnjoj popularizaciji i razvoju volonterstva, a dostupni su na službenim stranicama Mreže udruga Zagor.

Konferencija je rezultirala i novim idejama koje će pomoći u daljnjem razvoju volonterstva a koje će služiti kao smjernice za razvoj daljnjeg volonterskog programa. Također, veliki naglasak se stavio na potrebi što ranijeg uključivanja mladih u volonterstvo i promicanju kulture volontiranja.

Pripremila: Nikolina Krušelj

Skip to content