Novosti

PROJEKTI ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U ZAGORJU

2,3 milijuna kuna za energetsku učinkovitost odlazi u Hrvatsko zagorje

Cilj ovog projekta je da se kroz pomoć proračunima jedinica lokalne i regionalne samouprave te neprofitnim organizacijama i subjektima, potakne razvoj energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, istaknuo je Vrdoljak

U posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji prošlog utorka 15. travnja, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je u prostorijama Županijske komore Krapina s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave i udruga s područja županije, potpisao 28 ugovora vrijednih oko 2,3 milijuna kuna, kao državne potpore za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Fokus na smanjenju potrošnje energije

Po ugovoru potpora iznosi maksimalno 200.000 kn, odnosno pokriva 75% ukupnog iznosa. Župan Kolar istaknuo je kako takve mjere olakšavaju županijski proračun, a ministarstvo je ove godine za projekte energetske učinkovitosti osiguralo sveukupno 11,5 milijuna kuna. – Željeli smo skrenuti pažnju na projekte energetske učinkovitosti, obzirom da će se novi energetski okvir Europske unije od 2015. do 2020. bitno fokusirati na smanjenje potrošnje energije, odnosno smanjenje ovisnosti o uvozu energenata iz ostatka Svijeta – rekao je ministar Vrdoljak, pa je stoga cilj ovog projekta da se kroz pomoć proračunima jedinica lokalne i regionalne samouprave te neprofitnim organizacijama i subjektima, potakne korištenje i razvoj energetske učinkovitosti, kao i korištenje obnovljivih izvora energije. Prilikom izjava za medije, tražilo se Vrdoljaka da prokomentira objavljene podatke Eurostata prema kojima je Hrvatska među članicama EU u veljači zabilježila najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini. Ministar gospodarstva je odgovorio kako hrvatska industrija ima prilično ekstremnu periodičnost, odnosno ako se uspoređuju podaci na mjesečnoj razini, mogu se pojaviti veliki ekstremi rasta, kao primjerice u prvom mjesecu ili ekstremi pada, poput onih u veljači, pa je stoga bio oprezan kada je komentirao podatke iz siječnja o rastu na mjesečnoj razini za 5,4 posto, jer treba podatke o proizvodnji gledati na godišnjoj razini.

Sastanak s najjačim gospodarstvenicima u županiji

Na godišnjoj razini, Hrvatska je u veljači zabilježila rast gospodarstva za 1,6 posto, dok je u siječnju on iznosio 2,3 posto. Vrdoljak smatra da bi se s obzirom na podatke iz prva dva mjeseca, na hrvatsko gospodarstvo moglo gledati kao na dašak optimizma i najavu da dolazi do njegova oporavka ove godine. Kasnije je slijedio radni sastanak sa 10 najjačih poduzeća KZŽ na kojem se raspravljalo o gospodarskoj situaciji i rezultatima na području KZŽ, te sastanak sa 10 najjačih gospodarstvenika KZŽ, i taj dio je bio zatvoren za medije. Nakon sastanaka, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je sa zamjenikom Alenom Leverićem, županom Željkom Kolarom i načelnikom Oroslavja Ivanom Tuđom obišao tvrtku AquafilCRO iz Oroslavja koje se bavi proizvodnjom sirovine za tekstilnu industriju i pritom zapošljava 320 radnika. Predstavnici uprave Aquafila upoznli su ministra s aktivnostima firme, predstavili investicije za ovu godinu i planove za naredno razdoblje te rezultate i doprinos AquafilCRO – a ukupnoj gospodarskoj slici županije.

Ministarstvo je ove godine za projekte energetske učinkovitosti izvdojilo ukupno 11,5 milijuna kuna, po ugovoru najveća potpora iznosi 200.000 kn i pokriva 75% ukupnog iznosa, a župan Kolar istaknuo je kako takve mjere olakšavaju županijski proračun

Izvor: Zagorski list

Skip to content