Novosti

Projektne aktivnosti pri Srednjoj školi Zabok

Naime, tijekom rujna (11./12.09.) održana je završna konferencija u Puli u sklopu EU projekta „Modernizacija kurikuluma hrvatskih turističkih i ugostiteljskih strukovnih škola – Formula uspjeha” (Mode for Success – M4S), gdje smo bili partneri Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (koja je bila nositelj projekta), Školi za trgovinu i ugostiteljstvo Karlovac, Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab (koje su bile partneri na projektu). Tijekom rujna u školu je pristigla i konvekcijska pečnica (vrijedna preko 60 tisuća kuna) na kojoj je održana i edukacija nastavnika kuharstva u školskom kabinetu (dobrobit projekta).

Tijekom svibnja 2013. Ministarstvo turizma raspisalo je natječaj za srednje ugostiteljsko turističke škole pod radnim nazivom Promocija zanimanja. Naša škola se prijavila na natječaj s učeničkim projektom Mali Gastro – Medenjak uz kavicu. U projektu sudjeluju dva razreda, 2.THK i 4.HTT, a voditeljica projekta je Branka Kralj, nastavnica ugostiteljsko turističke grupe predmeta, međutim zbog obujma posla i proširenja dobrobiti u projekt su se uključile i profesorice Anka Ilinčić, Renata Tršinski i Verica Komin, te učenici 4THK razreda. Informatičku podršku učenici i nastavnice dobili su od mladog profesora informatike Bojana Podgajski.

Sama ideja za novi turistički proizvod došla je od učenika, koji su aktivni gosti u lokalnim ugostiteljskim objektima, pa ponekad imaju ideje kako oplemeniti ugostiteljsku i turističku ponudu Hrvatskog Zagorja. Svoje ideje za novi turistički proizvod učenici su opisali u esejima tijekom svibnja, a koje je profesorica zadala za domaći rad. Odluka je pala na medenjak uz kavu te su se učenici složili oko toga, da se upravo taj proizvod predstavi na natječaju. Zašto baš medenjaci?!Medenjaci su tradicionalni kolačić Hrvatskog Zagorja, čak su dio tradicionalne Bistričke dobrodošlice (medenjak i gvirc), a proizvod od meda tzv. licitar proglašenje nematerijalnom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a. Kako se u Švicarskoj uz kavu dobije/poslužuje i tradicionalna švicarska čokoladica, postavili smo si pitanje zbog čega se kod nas ne bi posluživalo nešto tradicionalno napr. medenjak.

Učenici SŠ Zabok sami su istražili recepture, a u tijeku je pečenje medenjaka, prikladno pakiranje i distribucija medenjaka ugostiteljskim objektima na području Krapinsko zagorske županije. Tijekom rujna mjeseca raspitali smo se u ugostiteljskim objektima da li žele sudjelovati u našem projektu, te smo tako uspostavili suradnju s 10-tak ugostiteljskih objekata u kojima će gosti od 21. do 30. rujna o.g. uz kavicu dobiti i kušati prikladno upakirane medenjake (kao poklon konzumaciju). Uz medenjak gostima će se postaviti nekoliko pitanja vezanih uz medenjake. Po završetku projekta Škola je dužna poslati izvješće o uspješnosti projekta Ministarstvu turizma.

Voditeljice projekta:

1.Petra Škalec, učenica 4HT razreda

2.Branka Kralj, nastavnica ugostiteljsko turističke grupe predmeta

3.Draženka Jurec, ravnateljica;

Ugostiteljski objekti koji su pristali na suradnju kroz projekt Medenjak uz kavicu su:

City caffe u Zaboku, Neandrtal pub Krapina, Caffe bar Mala Ramona Krapina, Klet Kozjak, Bluesun Hotel Kaj Marija Bistrica, Terme Tuhelj, Restoran Rody Gornja Stubica, Bistro Lily Bedekovčina, Restoran Sermage Sv. Križ Začretje, Restoran – Villa Zelenjak Risvica.

Skip to content