Novosti

Projektom vrijednim više od 1, 7 milijuna kuna povećat će se kvaliteta života braniteljima iz KZŽ kao i članovima njihovih obitelji

Projekt će trajati 2 godine, a između ostalim obuhvaćat će brojne radionice kao i pomoć u kući

Danas je u Zaboku održana konferencija za medije povodom predstavljanja projekta koji je vezan uz objavljeni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku: „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata UP.02.2.2.10“ i sufinanciran je sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda.

Voditelj projekta Mario Draganić govorio je o samom projektu.

– Korisnik projekta je Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata- Krapinsko-zagorske županije, a partneri su Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Krapinsko-zagorske županije, Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun te Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko-zagorske županije. Projekt će se provoditi u Krapinsko-zagorskoj županiji s naglaskom na korisnike iz ruralnih krajeva županije, a u njega će biti uključeni hrvatski branitelji, stradalnici Domovinskog rata, ali i njihovi članovi obitelji. Projekt će trajati 2 godine, a ukupna vrijednost projekta je 1.733.981,55 kuna, dok je projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 1.473.884,32 kune, partnersko tijelo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – rekao je Draganić i dodao kako je svrha ovog projekta da se kroz aktivnosti edukativnim i informativnim radionicama omogući braniteljima ili članovima njihove obitelji da stječu nova znanja i vještine te time jača njihovu poziciju u zajednici. – Želimo doprinijeti da se borimo protiv društvene i socijalne isključenosti kroz psihološko osnaživanje, kreativne radionice, sportsko-rekreativne aktivnosti i pomoć u kući – istaknuo je Draganić dodavši da je cilj povećanje kvalitete života.

– Između ostalog želimo spriječiti socijalnu i društvenu isključenost hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata iz društvene zajednice unapređenjem izvanistitucioalnih usluga , povećati svijest branitelja o zdravim načinima života i potaknuti ih na aktivno starenje druženjem i rekreacijom, a i omogućiti im da korisno i zdravo provode slobodno vrijeme – objasnio je Draganić.

Tijekom provedbe projekta biti će zaposlene 4 osobe, a održavat će se informatičke, motivacijske, psihološke i kreativno-umjetničke radionice, likovne radonice, radionice fotografije, sportsko-rekreacijske aktivnosti i radionica komunikacijskih vještina.

– Korisnicima će se pružiti usluga pomoći u kući kao i poslovi pomoći pri obavljanju fizičkih poslova, kućanskih poslova ili čišćenja stambenog prostora, bit će im osiguran prijevoz i pratnja na liječničke preglede, kao i prijevoz na društvena događanja. Za potrebe prijevoza nabavljeno je kombi vozilo – istaknuo je Draganić dodajući kako će se kombi vozilo i nakon zavšretka provedbe projekta koristiti za braniteljske udruge i potrebe njihovih korisnika.

Ono što je Draganić posebno istaknuo je to što je bitno da će se projekt provoditi u ruralnim dijelovima županije.

-Činjenica je da ti dijelovi nisu dovoljno pokriveni i ondje nema dovoljno aktivnosti za hrvatske branitelje, a tu je i činjenica kako su hrvatski branitelji dostojanstveni i ne žele reći da im treba pomoć – istaknuo je Draganić.

Predstavljanju projekta pristustvovao je i župan Željko Kolar i čestitao Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije i njihovim partnerima što su napravili sjajan projekt.

– Ovaj projekt pokazuje da su braniteljske udruge u svojoj organizaciji dosegnule jedan viši nivo gdje su same u mogućnosti prijavljivati i povlačiti sredstava iz europskih fondova za aktivnosti samih udruga, a koje uključuju skrb o braniteljima, njihovim obiteljima bez obzira iz koje braniteljske udruge dolaze – istaknuo je Kolar, a spomenuo je kako u županiji postoji velik broj branitelja koji nisu članovi niti jedne braniteljske udruge. – Ti ljudi ne sudjeluju u aktivnostima braniteljskih udruga. Rad braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata mogli bi staviti u gornji dio tablice i po aktivnostima i po kvaliteti njihovih programa. Važna je vidljivost ovog projekta te moramo doći do potencijalnih korisnika koji nisu obuhvaćeni niti kroz rad braniteljskih udruga, a niti kroz rad gradskih, općinskih, županijskih ili državnih institucija – rekao je Kolar dodavši kako ne sumnja da će projekt biti dobro vođen i da će polučiti odličan rezultat.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content