Novosti

‘PROMICANJE ISTINE O DOMOVINSKOM RATU: ‘Želimo da se mladi okrenu budućnosti’

U zabočkoj Gradskoj knjižnici dodijeljene nagrade i priznanja učenicima i mentorima koji su sudjelovali u projektu ‘Promicanje istine o Domovinskom ratu’ te ‘Likovni-literarni natječaj na temu Domovinskog rata’

Jučer su u zabočkoj Gradskoj knjižnici dodijeljene nagrade i priznanja učenicima i mentorima koji su sudjelovali u projektu ‘Promicanje istine o Domovinskom ratu’ te ‘Likovni-literarni natječaj na temu Domovinskog rata’ kojeg provodi Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata ‘Barun’. Projekti su provođeni uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja , Krapinsko-zagorske županije , Općine Stubičke Toplice , Grada Donja Stubica , Općine Zlatar Bistrica.

Na natječaj je pristiglo 57 literarnih radova učenika iz devet osnovnih i tri srednje škole. Ocjenjivačko povjerenstvo za ocjenu literarnih radova činile su profesorica Branka Vrbanec i doktorica znanosti Julija Barunčić Pletikosić. Radovi učenika osnovnih škola podijeljeni su u tri kategorije. U kategoriji učenika osnovnih škola od drugog do četvrtog razreda sudjelovali su učenici Osnovne škole Zlatar Bistrica , Osnovne škole Konjščina – Područnog razrednog odjela Jertovec i Osnovne škole Bedekovčina.

Tako je Radmil Pavalić – Paraga, tajnik Udruge još jednom istaknuo zadovoljstvo što su srednje i osnovne škole Krapinsko-zagorske županije prepoznali projekt njegove udruge.

– Ovo je peto izdanje likovnog natječaja, a šesto izdanje odnosno završnica projekta Promicanje istine o Domovinskom ratu. Kroz projekt Promocija istine o Domovinskom ratu održavamo predavanja diljem Krapinsko-zagorske županije od 8. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje. Cilj je upoznati učenike s novijom hrvatskom povijesti, ne ‘tupiti’ im brojke i godine koje bi učili napamet, već im ispričati sa čim smo se suočili u ratu i poručiti im da se okrenu budućnosti. Želimo da rade na budućnosti, da uče jer Hrvatskoj trebaju školovani ljudi koji će nas izvući i od nje napraviti prosperitetnu državu – rekao je Paraga.

Dr. art Mirjana Smolić iz ocjenjivačkog povjerenstva za likovne radove rekla je kako su radovi kvalitetni, interesantni po temama, ali po likovnim tehnikama. – Srednjoškolci već primijenjuju naučeno gradivo, freske, grafike, placate, koristi se i tehnologija. Svake godine je sve više, sadržajnije i sve više. Tu su ilustracije, priče, stripovi. Radovi se često vežu za Vukovar budući da je program posjete osnovnih škola Vukovar, Memorijalnom groblju i Ovčari – rekla je Smolić.

– Drago mi je da se s godinama sve više tema pokriva, a naravno da je jedna od najdominantijih tema Vukovar jer on ima posebnu simboliku i za Domovinski rat i povijest, međutim javljaju se teme nekih drugih gradova koji su stradali u Domovinskom ratu, tu su i univerzalni motivi u lirici i prozi domovine , slobode, ljubavi, opraštanju – istaknula je Julija Barunčić Pletikosić iz Hrvatsko-memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki rekla je kako Udruga radi izvrstan posao kod promicanja istine u o Domovinskom ratu. – Izvrsno predstavljaju da je važno kako je Domovinski rat donio slobodnu Hrvatsku, a da su Zagorci branili Hrvatski – rekla je Hubicki.

Župan Kolar istaknuo je kako mu je drago da se ovaj projekt kontinuirano i uspješno provodi dugi niz godina. – Prije svega čestitka Udruzi na sjajnom projektu koji ima dva segmenta, jedan je odlazak u škole i držanje predavanja o širenju istine o Domovinskom ratu, a ovo je drugi natječaj koji je vezan za literarno i likovne radove. Krapinsko-zagorska županija se od prvog dana uključila u projekt I zadovoljan sam što je 28 škola uključeno u ovaj projekt, a sudjeluje 1500 učenika. Zahvala svim učenika i učenicima, mentorima, mentoricama, ravnateljima i ravnateljicama. Teško mogu zamisliti da netko bolje može promicati istinu o Domovinskom ratu bolje od branitelja – rekao je župan.

Neke od dobitnica ove nagrade rekle su kako im je drago sudjelovati u ovom projektu. Tako je Ana Beg Beg učenica četvrtog razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka rekla kako je pisala o jednoj osobi koja je preživjela Ovčaru. Kaže kako je na radu radila nekoliko dana. – Ana je maturantica i ponosna sam na nju jer sudjeluje na Lidranu i drugim natječajima. Izvrsno barata hrvatskim jezikom tako da tu nije bilo puno sugestija – rekla je mentorica Sandra Babnik Lončar.

Marta Prugovečki, učenica 4. razreda gimnazije u Srednjoj školi Zlatar dobitnica je nagrade za višegodišnje sudjelovanje. – Nisam se nadala ovoj nagradi i iznenađena. Natječaj mi se sviđa jer možemo izreći doživljalje Domovinskog rata i drago mi je što Udruga Barun radi predavanja kako bi što više mogli saznati o Domovinskom ratu i to iz prve ruke – istaknula je Prugovečki.

Radovi učenika osnovnih škola podijeljeni su u tri kategorije. U kategoriji učenika osnovnih škola od drugog do četvrtog razreda sudjelovali su učenici Osnovne škole Zlatar Bistrica , Osnovne škole Konjščina – Područnog razrednog odjela Jertovec i Osnovne škole Bedekovčina.

Prva nagrada dodijeljena je Melani Futivić učenici 3. razreda Osnovne škole Zlatar Bistrica za rad pod naslovom „Rasla sam u šumi“, druga nagrada dodijeljena je Kristijanu Kišaku za rad pod naslovom

„Ne razumijem…“. Radovi su nastali pod mentorstvom učiteljice Rajne Borovčak.

U kategoriji literarnih radova učenika osnovnih škola od petog do osmog razreda dodijeljene su četiri nagrade. Prva nagrada dodijeljena je Jeleni Klanjčić, učenici osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica za rad pod naslovom “Svjedok tog vremena”, pod mentorstvom učiteljice Marije Lisak. Druga nagrada dodijeljena je Klari Šepec, učenici sedmog razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Zabok za rad pod naslovom “Vukovar” ,pod mentorstvom profesorice Tine Marušić. Treća nagrada dodijeljena je Emi Majstorović, učenici sedmog razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Zabok za rad pod naslovom “Ljubav ne dozvoljava rat“, pod mentorstvom profesorice Tine Marušić. Četvrta nagrada dodijeljena je Filipu Presečkom, učeniku petog razreda Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ Krapina za rad pod naslovom “Domovinski rat” ,pod mentorstvom učiteljice Jasne Leljak.

U kategoriji učenika srednjih škola prva nagrada dodijeljena je Ani Beg, učenici četvrtog razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša , za rad pod naslovom „Preživio sam Ovčaru“ , pod mentorstvom profesorice Sandre Babnik Lončar. Druga nagrada dodijeljena je Lauri Završki, učenici prvog razreda Gimnazije Srednje škole Zlatar za rad pod naslovom „Apokalipsa“, pod mentorstvom profesorice Marine Rod Kralj. Treća nagrada dodijeljena je Eleni Matejaš , učenici drugog razreda Srednje škole Zlatar za rad pod naslovom „Dragi tata“, pod mentorstvom profesorice Marine Rod Kralj. Četvrta nagrada dodijeljena je Tamari Ožvald učenici četvrtog razreda Gimnazije Srednje škole Zlatar za rad pod naslovom „Brat“ , pod mentorstvom profesorice Ivančice Tomorad.Autorima ostalih literarnih radova pristiglih na natječaj dodijeljene su zahvalnice.

Na natječaj je pristiglo 136 likovnih radova u raznim likovnim i grafičkim tehnikama. Radovi su podijeljeni u tri kategorije. Ocjenjivačko povjerenstvo za ocjenu likovnih radova činili su dr.art. Mirjana Smolić i prof.Željko Kropf. U kategoriji učenika osnovnih škola pristigli su radovi iz trinaest škola. U kategoriji učenika osnovnih škola od drugog do četvrtog razreda pristigli su radovi učenika iz četiri škole.

Prva nagrada dodijeljena je Ivi Aščić, učenici trećeg razreda Osnovne škole Vladimir Bosnar Stubičke Toplice , pod mentorstvom učiteljice Monike Barić. Druga nagrada dodijeljena je Roku Novačkom, učeniku prvog razreda Osnovne škole Sveti Križ Začretje , pod mentorstvom učiteljice Barbare Leško. Treća nagrada dodijeljena je Luki Brleku , učeniku četvrtog razreda Osnovne škole Konjščina-Područnog razrednog odjela Jertovec , pod mentorstvom učiteljice Maje Đurđinovski.

U kategoriji učenika osnovnih škola od petog do osmog razreda prva nagrada dodijeljena je Vjeri Posarić učenici petog razreda Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar , pod mentorstvom učitelja Zvonka Šarčevića, druga nagrada dodijeljena je Marti Veverec učenici sedmog razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Zabok , pod mentorstvom profesora Željka Kropfa. Treća nagrada dodijeljena je Loreni Tupek učenici osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica , pod mentorstvom učiteljice Božene Lacković.

U kategoriji učenika srednjih škola pristigli su radovi učenika pet srednjih škola.

Prva nagrada dodijeljena je Loreni Posavec učenici četvrtog razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok , pod mentorstvom profesorice Gorane Todorović, druga nagrada dodijeljena je Luki Aničiću učeniku četvrtog razreda Škole za umjetnost,dizajn,grafiku i odjeću Zabok , pod mentorstvom dr.art. Mirjane Smolić, treća nagrada dodijeljena je Alenu Bartolcu učeniku trećeg razreda Srednje škole Bedekovčina , pod mentorstvom prof.dr.art.Roberta Kuhara.

2019. godine Udruga je uvela dodatnu kategoriju. Cilj je, kako su rekli, bila suradnja učenika na izradi slikovnice ili brošure kojom bi literarne radove ilustrirali likovnima ili obrnuto. Pristigla su tri rada iz dvije osnovne škole. Prva nagrada dodijeljena je 3.b razredu Osnovne škole Bedekovčina pod mentorstvom učiteljice Melite Ogrinšak, druga nagrada dodijeljena je 8.a razredu Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar pod mentorstvom učiteljice Nevenke Šušljek.

Kao poticaj za dalje stvaranje i zahvalu za uloženi trud posebne nagrade dodijeljene su Marti Prugovečki , učenici četvrtog razreda Gimnazije Srednje škole Zlatar , za višegodišnje sudjelovanje na natječaju , a pod mentorstvom profesorice Snježane Švaljek te Tomislavu Toverniću , učeniku osmog razreda Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar , pod mentorstvom učiteljice Nevenke Šušljek , za samostalnu izradu stripa pod naslovom „Vojnik“.

Fotogaleriju s događanja pogledajte na sljedećoj poveznici: https://www.zagorje.com/fotogalerija/likovno-literarni-natjecaj-domovinski-rat-uvspdr-barun

Izvor:Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content