Novosti

Promjena vlasničke strukture najvećeg regionalnog poduzeća za distribuciju vode i odvodnju


Prošle srijede održana je Izvanredna sjednica Skupštine Zagorskog vodovoda d.o.o. na kojoj su potpisani Ugovori o povratu 26,41% suvlasničkog udjela Županije u trgovačkom društvu Zagorski vodovod, gradovima i općinama.
Naime, Krapinsko-zagorska županija temeljem odredbi Zakona o vodama i Odluke Županijske skupštine, vratila je vlasničke udjele gradovima Donjoj Stubici i Oroslavju, te općinama Stubičke Toplice, Krapinske Toplice, Gornja Stubica i Hraščina. Naša Županije je prenijela poslovni udjel u trgovačkom društvu Zagorski vodovod nominalne vrijednosti 18.872.300 kuna koji u omjeru prema temeljnom kapitalu Društva čini 26, 41 posto bez naknade jedinicama lokalne samouprave.

Oroslavje tako sada ima 6, 02 posto, Donja Stubica 5, 228 posto, Gornja Stubica 5, 58 posto, Krapinske Toplice 5, 33, te Gornja Stubica 2, 31 posto poslovnog udjela u Zagorskom vodovodu.

U ime Županije ugovor je potpisao župan Siniša Hajdaš Dončić, a za gradove i općine gradonačelnici Juraj Srebačić i Ivan Tuđa, te načelnici Vladimir Bosnar, Vladimir Huzak, Željko Lisak te Branko Tukač.

Izmjenom Društvenog ugovora, koji je jednoglasno prihvaćen na Skupštini, vlasničku strukturunajvećeg regionalnog poduzeća za distribuciju vode i odvodnjuZagorskog vodovoda, sada čine 25 jedinica lokalne samouprave, odnosno 5 gradova i 20 općina.

Siniša Hajdaš Dončić, župan krapinsko-zagorski

Krapinsko-zagorska županija je temeljem Zakona o vodama vratila poslovne udjele Zagorskog vodovoda koje je dobila od jedinica lokalne samouprave. Riječ je o povratu udjela gradu Oroslavje i gradu Donja Stubica te općinama Gornja Stubica, Hrašćina, Krapinske Toplice i Stubičke Toplice. Naime, prema Zakonu o vodama, vlasnici distributera vode mogu biti samo jedinice lokalne samouprave, a mi smo poštujući odredbe Zakona u zakonskom roku vratili poslovne udjele u visini od 26,41% Zagorskog vodovoda. Na Izvanrednoj skupštini Zagorskog vodovoda u srijedu, potpisan je Ugovor između Županije, Zagorskog vodovoda i jedinica lokalne samouprave.

Željko Hren, direktor Zagorskog vodovoda

– Tih 25 jedinica lokalne samouprave, odnosno pet gradova i 20 općina temeljem zakona i odluke Županijske skupštine stječu pravo na udjele, svaka u svom postotku, a koje su bile 1994. godine prenijele na Krapinsko – zagorsku županiju. To su ujedno gradovi i općina na čije području Zagorski vodovod vrši distribuciju vode. Ništa se bitno ne mijenja, osim vlasničke strukture. Prije je to bilo 20 jedinica lokalne samouprave, sada ih je 25. Suradnja s Županijom je bila korektna, kao i s gradovima i općina i tu ćemo suradnju nastaviti i u 2012. godini. Osim zajedničkog projekta regionalnog vodovoda sa Županijom krećemo i s pripremom kompletne dokumentacijeza izgradnju sustavaza pročišćavanje otpadnih voda. Što se tiče regulacije cijena, suvlasnici su oduvijek imali pravo u tom pogledu i davali svoj pristanak.

Juraj Srebačić, gradonačelnik Donje Stubice

Nema nekih povlastica. Krapinsko-zagorska županija temeljem zakona vratila nam je naš postotak u suvlasničkom udjelu Zagorskog vodovoda. To je 5,228 posto i oko 3.700.000 kuna. Time nam je temeljni kapital veći i možemo ga uknjižiti u poslovne knjige. Zagorski vodovod vodoopskrbom pokriva oko 60 posto stubičkog područja, a imamo i tri lokalna vodovoda.

Ivan Tuđa, gradonačelnik Oroslavja

Ništa se bitno ne mijenja, jedino što smo dobili povrat suvlasničkog udjela kojeg smo bili prenijeli na Županiju. Imamo 6,02 posto udjela i to je nekih 4 milijuna kuna. Grad tu promjene neće osjetiti niti u negativnom, niti u pozitivnom smislu, već smo se morali zajedno s Županijom prilagoditi zakonskim okvirima. Uz to više nas neće revizija upozoravati da nam sustav vodoopskrbe nije zakonit.Za Grad i građane je paknajvažnije da nam taj sustav vodoopskrbe funkcionira.

Prema Zakonu o vodama, vlasnici distributera vode mogu biti samo jedinice lokalne samouprave.
Izvor: Zagorski list

Skip to content