Novosti

Promocija knjiga “Omra” i “Ne naginji se unutra” u Zelenoj dvorani

U nastavku ovogodišnjeg ciklusa Književnosti u Zelenoj, 23. veljače u 20 sati, gostovat će dvije odlične zagrebačke autorice, intrigantna Iva Ušćumlić koja uspješno spaja naizgled nespojivo: gotovo pa metafizičko poniranje u bit odnosa i napetu krim priču, koja istodobno secira stanje u novinarstvu i društvu općenito te nježna i krajnje suptilna Suzana Matić koja se introspektivno ‘naginje unutra’ i iznutra nas uspješno vodi ka samoosnaženju nakon bezbroj gubitaka od kojih je sazdana avantura zvana život.

Iva Ušćumlić – Omara

Iva Ušćumlić (1977. Zagreb), novinarka, fotografkinja, esejistica i autorica kratkih priča, prvim romanom Duhovi (2013.), skreće pozornost na svoj književni talent da bi 2017. postigla velik uspjeh kod kritičara i čitatelja svojim novim romanom – Omara (Durieux).
Omara – Ljeto je, velika vrućina… u Zagrebu nestaje jedna žena. Počinje nevjerojatno napet zaplet, no premda je u prvom pripovjednom planu rješavanje zagonetke nestale osobe, teško bismo ovaj roman mogli svrstati u krimić. Isprepliće se unutarnji život protagonista te analiza jedne ljubavi, no ovaj roman nema vidljive šavove spajanja elemenata zabavne i visoke književnosti. Pripovijedanje klizi glatko i teško možemo odvojiti kriminalističku fabulu od metafizičkih pitanja. Sve se tu stapa u jedan homogen, čvrst diskurs bez pukotina kojem niti što nedostaje niti čega ima previše. Pripovjedačica majstorski konstruira priču koja sa svakom novom pročitanom stranicom postaje zanimljivija. Radnja romana zbijena u nekoliko vrućih mjeseci, proteže se na trideset godina gradeći od priče savršen mozaik.

Suzana Matić – ne naginji se unutra

Suzana Matić (1970., Mainz) je arhitektica koja po danu radi kao projektantica, a noću piše. I to ustrajno: 2012. u izdanju Algoritma izlazi joj knjiga Samosanacije, 2015. kod istog nakladnika objavljuje drugu knjigu: Koliko sam puta okidala s boka, 2016. u nakladi izdavačke kuće V.B.Z. objavljuje knjigu poezije Drugojačija, a u rujnu 2017. u nakladi izdavačke kuće HENA-COM, izašla joj je knjiga kratkih priča: Ne naginji se unutra.
Ne naginji se unutra – „Priče Suzane Matić nalik su na jedan od onih složenih osjetljivih mehanizama kojima se sa strepnjom i nadom izlažemo kad nešto u nama ne radi kako treba: savršena klopka za valove, titraje, sve nevidljivo od čega smo sastavljeni. Kada bi ova knjiga bila prostor, za mene bi bila čekaonica laboratorija ili bolnice, klizište, mjesto na kojemu nas dostiže poruka koju smo čekali cijeli život; kada bi bila vrijeme, bila bi vrijeme između, kratki spoj nade i straha, neplanirani trenutak malog ili velikog svođenja računa. Tajni život tijela, modrice i lomovi duha, nevidljive niti koje povezuju jezik i put, matematiku i roditeljstvo, ljubav i udarce… U pričama Suzane Matić sve ama baš sve povezano je, a onaj središnji čvor (strahu i naslovu knjige usprkos) valja tražiti unutra, u dubini. A ondje je, ondje najviše, i zadovoljstvo čitanja.“ (Roman Simić)

Skip to content