Novosti

Promocija knjige “Regija stranaca” autora Edija Matića u Zelenoj dvorani

Prvi gost u jesenskom dijelu ovogodišnjeg ciklusaKnjiževnosti u Zelenoj, koji kao i obično počinje tijekom Dana Gjalskog kada je svima na pameti samo ‘lijepo štivo’, bit će splitski pisac Edi Matić, koji će promovirati svoj treći roman – ‘Regiju stranaca’(Hena com, 2016.).
Promocija će se održati u petak, 27. listopada s početkom u 20 sati – Zelena dvorana, Zabok.‘Regiju stranaca’ neki su kritičari duhovito nazvali balkanskim, tranzicijskim gulašem: jezičnim, žanrovskim i geopolitičkim složencem koji na vješt, crnohumorni način pripovijeda o povijesnim i političkim zbivanjima, garniranim teorijama zavjere. Epicentar zbivanja kosovska je zabit, opskurno mjesto Veliki Trnovec koje je tajni svjetski centar korupcije, krijumčarenja heroinom, oružjem i ženama, premda se radnja odvija i na brojnim drugim lokacijama, zbog čega ima i elemenata ‘romana ceste’.

Glavni likovi su tri ‘poštena’ pa čak i simpatična lopova, koji simboliziraju surovu tranzicijsku realnost, u kojoj se ipak nađe mjesta i za ljubav. Roman se zbog zanimljivog kriminalističkog zapleta čita ‘u dahu’, no krasi ga i majstorski dočarana atmosfera, pomno profilirani karakteri te dinamičnost, zbog čega ga je lako zamisliti i u filmskoj verziji.

Publika voli Matića, a voli ga i kritika: njegov prvi roman, ‘Ovdje fali ženska ruka’, (Naklada Ljevak, 2008.) ulazi u finale VBZ-ovog natječaja za neobjavljeni roman 2007., nominiran je za nagradu Kiklop i ušao je u uži izbor za nagradu T-portala; drugi roman – ‘Grimalda’ (Naklada Ljevak, 2012.) dobio je književnu nagradu Steiermärkische Bank i izdan je u Austriji, Srbiji i Makedoniji.

Svestrani Matić je grafički dizajner koji je studirao elektrotehniku, glazbeni producent, humanitarac i fotograf, pjesnik i romanopisac. Za vrijeme rata vodio je njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH; pokretač je i koproducent mjuzikla ‘Sarajevski krug’ postavljenog u 10-ak zemalja Europe i Amerike; bavio se i organizacijom sajmova knjiga (Pula, Beč, Frankfurt, Leipzig); pokrenuo je Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti – Kurs… Neumorni Matić je i član Hrvatskog društva pisaca (UO) i počasni član PEN BiH. Kratke priče i poezija objavljene su mu u zbirkama i časopisima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Turskoj, Austriji, Njemačkoj i Makedoniji.

O knjizi s autorom razgovarat će Ljiljana Pavlina.

Skip to content