Novosti

PROŠAO ROK: Vinari su trebali Carini podnijeti izjavu koliko su vina brali i koliko proizveli

Država na ovaj način želi držati promet vinom pod kontrolom, a svaki vinar odnosno podrumar ukolikom želi prodavati svoje vino mora biti upisan u tzv. Vinogradarski katastar, dok nadležna ustanova izdaje vinsku markicu.

Iako je njegov službeni datum, 22. siječnja, vinari su Vincekovo, svoj omiljeni blagdan,iz dobropoznatih razloga radije proslavili u dane vikenda. Osim veselja, nadamo se da nisu zaboravili obaviti još jednu važnu stvar. Prijaviti Carini koliko su vina proizveli u prošlog vinogradarskoj godini.

Bez markice ništa

– Naime, svi oni vinari koji su na tržištu morali su do 15. siječnja podnijeti izvješće o berbi grožđa u prošlog godini, dakle, koliko su brali, ali i podnijeti izvješće što im je ostalo na zalihi iz 2012. godine. Ta se izvješća podnose Carini koja onda određuje trošarinu – rekao je Slavko Merkaš, predsjednik Grupacije vinara i vinogradara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Krapina. To se odnosi na vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vinarije, ali i obrte, a sva vina koja idu u prodaju moraju na sebe imati markice. Svi takvi ‘gazde’ bili su dužni podnijeti izvješća.

Osim legalne postoji i prodaja na crno

Inače, u Upisniku vinogradara i vinara je više od tristotinjak registriranih vinara koji proizvode sve kvalitetnija vina, pa o onom deplasiranom stereotipu da su zagorska vina kiseliš ili ona još strašnija da noha ‘frče prste’ već se odavno ne priča. Država na ovaj način želi držati promet vinom pod kontrolom, a svaki vinar odnosno podrumar ukolikom želi prodavati svoje vino mora biti upisan u tzv. Vinogradarski katastar, dok nadležna ustanova izdaje vinsku markicu. Bez nje nema prodaje. Ima, dakako, ali onena crno u plastičnim bocama Coca – Cole ili mineralne i bez podrijetla, a što je postojalo oduvijek.
Izvor: Zagorski list

Skip to content