Novosti

Proslava 20-e godišnjice dolaska župnika u Zabok

Dana 20. kolovoza napunilo se 20. godina kako vlč. Marijan Culjak obnaša službu župnika župe sv. Jelene Križarice u Zaboku. Predvođeni nekolicinom župnih suradnika, župljani su tu obljetnicu željeli proslaviti na malo svečaniji i neobičniji način. Misno slavlje započeli smo svečanom procesijom uz mnoštvo ministranata koji su se okupili na jutarnjem slavlju, liturgijskim suradnicima i predslaviteljem mons. Ivanom MIklenićem i vlč. Culjakom. Zbor je zapjevao složnim i milozvučnim glasovima pjesmu spominjući teks „Tvoj svećenik kod oltara svetu službu započinje“ s kojoj se osnažuje upravo poslanje svećenika s narodom Božjim.

Pavao u svojoj prvoj poslanici Korinćanima opisuje članove Crkve kao Božju građevinu. Temelj te Božje građevine je Isus Krist, a mi svi zajedno s njim tvorimo jedinstvenu Crkvu. Župa je redoviti oblik crkvenoga života koji povezuje i usmjerava sve oblike zajedništva i poslanja koji se ostvaruju u zajednici vjernika. Crkveno zajedništvo svoj vidljivi izraz nalazi u župi. Danas na osobit način želim Vas pozvati da zahvalite Bogu za ovih dvadeset godina službovanja vlč. Marijana u ovoj aktivnoj župi, župi koja se može ponositi i dičiti mnogobrojnim duhovnim sadržajima, od duhovnim obnova, svečanostima i proslavama župnih blagdana i svega ono što župu a i Vas kao župljane obogaćuje i usmjerava k Bogu. Mons. Miklenić podsjeća kako se svećenički život sastoji od unutarnje borbe između realnosti i neba te da je vlč. Marijan takvo življenje, da on u toj borbi nastoji izvršiti onu ulogu koju mu je Bog namijenio u što ulaže svoje ljudske i svećeničke sposobnosti kako bi sve to bilo na slavu Božju.

Pokušajmo danas u ovom modernom vremenu današnjice prosuditi svoj život i razmisliti o svakidašnjem ponašanju u svojoj obitelji, u susjedstvu, u župi, na radnom mjestu. Bolja spoznaja vlastitih slabih točaka, korak je naprijed prema promjeni – zaključuje homiliji mons. Miklenić.

U ime župljana ali i svih vijeća župe riječ zahvale uputio je dr. Balagović koji se prisjetio dolaska župnika u Zabok ističući kao je njegovim dolaskom započela „nova era“ župe sv. Jelene Križarice. Njegova otvorenost i

gostoljubivost svih ovih godina svjedoči koliku ljubav i predanost daruje nama župljanima pokazao se vlč. Marijan uspješnim na duhovnome, intelektualnom i pastoralnom planu. Dodao je kako je kao župnik uvijek tu bio za svoje župljane te da bi uvijek pronašao način za naći sve što je u tom trenutku bilo potrebno.

„Dragi Marijane mogao bih nabrajati unedogled. Ali danas u ime zajednice želim Ti zahvaliti za sve ono što si učinio za ovu biskupiju, za ovu župu i Grad. Mi kažemo samo hvala. Veselimo se, čestitamo i molimo da te Bog poživi među nama živa i zdrava još mnoga i mnoga ljeta“, ističe dr. Balagović. U ime župljana i članova vijeća župniku je uručen i prigodna poklon koji će ga podsjećati upravo na ovaj današnji dan i zajedništvo svih ovih dvadeset godina.

Na samom kraju obratio se i župnik koji je kazao kako mu je srce prepuno jer su mu se mladomisnički ideali ispunili. Zahvalio je svima s kojima je surađivao svih ovih godina ali i svima onima koji ste danas ovdje. Pomozite mi molim vas svojim molitvama da budem i nadalje svećenik po Kristovom duhu i srcu, i aktivan djelatnik u vinogradu Gospodnjem do Božje volje. Hvala svima“, poručio je vlč Culjak .

Svečanost je nastavljena u dvorani zabočkog Dvd-a kojoj se pridružio i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek čestitajući župniku na vrijednoj obljetnici i zahvalio na svim zajedničkim akcijama koje smo poduzeli na dobrobit Grada i župe i svih stanovnika grada Zaboka.

Župnik je počastio sve nazočne a vrijedne ruke domaćica su pripremile velike količine slatkih i slanih delicija. Zbor mladih župe uveseljavao je sve okupljene te sdali svoj doprinos ovom hvale vrijednom jubileju.

Skip to content