Novosti

Proslava 20-e godišnjice dolaska župnika u Zabok

Dana 20. kolovoza napunilo se 20. godina kako vlč. Marijan Culjak obnaša službu župnika župe sv. Jelene Križarice u Zaboku. Predvođeni nekolicinom župnih suradnika, župljani su tu obljetnicu željeli proslaviti na malo svečaniji i neobičniji način. Misno slavlje započeli smo svečanom procesijom uz mnoštvo ministranata koji su se okupili na jutarnjem slavlju, liturgijskim suradnicima i predslaviteljem mons. Ivanom MIklenićem i vlč. Culjakom. Zbor je zapjevao složnim i milozvučnim glasovima pjesmu spominjući teks „Tvoj svećenik kod oltara svetu službu započinje“ s kojoj se osnažuje upravo poslanje svećenika s narodom Božjim.

Pavao u svojoj prvoj poslanici Korinćanima opisuje članove Crkve kao Božju građevinu. Temelj te Božje građevine je Isus Krist, a mi svi zajedno s njim tvorimo jedinstvenu Crkvu. Župa je redoviti oblik crkvenoga života koji povezuje i usmjerava sve oblike zajedništva i poslanja koji se ostvaruju u zajednici vjernika. Crkveno zajedništvo svoj vidljivi izraz nalazi u župi. Danas na osobit način želim Vas pozvati da zahvalite Bogu za ovih dvadeset godina službovanja vlč. Marijana u ovoj aktivnoj župi, župi koja se može ponositi i dičiti mnogobrojnim duhovnim sadržajima, od duhovnim obnova, svečanostima i proslavama župnih blagdana i svega ono što župu a i Vas kao župljane obogaćuje i usmjerava k Bogu. Mons. Miklenić podsjeća kako se svećenički život sastoji od unutarnje borbe između realnosti i neba te da je vlč. Marijan takvo življenje, da on u toj borbi nastoji izvršiti onu ulogu koju mu je Bog namijenio u što ulaže svoje ljudske i svećeničke sposobnosti kako bi sve to bilo na slavu Božju.

Pokušajmo danas u ovom modernom vremenu današnjice prosuditi svoj život i razmisliti o svakidašnjem ponašanju u svojoj obitelji, u susjedstvu, u župi, na radnom mjestu. Bolja spoznaja vlastitih slabih točaka, korak je naprijed prema promjeni – zaključuje homiliji mons. Miklenić.

U ime župljana ali i svih vijeća župe riječ zahvale uputio je dr. Balagović koji se prisjetio dolaska župnika u Zabok ističući kao je njegovim dolaskom započela „nova era“ župe sv. Jelene Križarice. Njegova otvorenost i

gostoljubivost svih ovih godina svjedoči koliku ljubav i predanost daruje nama župljanima pokazao se vlč. Marijan uspješnim na duhovnome, intelektualnom i pastoralnom planu. Dodao je kako je kao župnik uvijek tu bio za svoje župljane te da bi uvijek pronašao način za naći sve što je u tom trenutku bilo potrebno.

„Dragi Marijane mogao bih nabrajati unedogled. Ali danas u ime zajednice želim Ti zahvaliti za sve ono što si učinio za ovu biskupiju, za ovu župu i Grad. Mi kažemo samo hvala. Veselimo se, čestitamo i molimo da te Bog poživi među nama živa i zdrava još mnoga i mnoga ljeta“, ističe dr. Balagović. U ime župljana i članova vijeća župniku je uručen i prigodna poklon koji će ga podsjećati upravo na ovaj današnji dan i zajedništvo svih ovih dvadeset godina.

Na samom kraju obratio se i župnik koji je kazao kako mu je srce prepuno jer su mu se mladomisnički ideali ispunili. Zahvalio je svima s kojima je surađivao svih ovih godina ali i svima onima koji ste danas ovdje. Pomozite mi molim vas svojim molitvama da budem i nadalje svećenik po Kristovom duhu i srcu, i aktivan djelatnik u vinogradu Gospodnjem do Božje volje. Hvala svima“, poručio je vlč Culjak .

Svečanost je nastavljena u dvorani zabočkog Dvd-a kojoj se pridružio i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek čestitajući župniku na vrijednoj obljetnici i zahvalio na svim zajedničkim akcijama koje smo poduzeli na dobrobit Grada i župe i svih stanovnika grada Zaboka.

Župnik je počastio sve nazočne a vrijedne ruke domaćica su pripremile velike količine slatkih i slanih delicija. Zbor mladih župe uveseljavao je sve okupljene te sdali svoj doprinos ovom hvale vrijednom jubileju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content