Novosti

Proslava 35-e obljetnice službovanja župnika Marijana Culjaka

U nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u subotu 11. srpnja proslavljeno je više svećeničkih jubileja. Svečano euharistijsko slavlje i zahvalu u ime jubilaraca predvodio je i propovijedao zabočki župnik vlč. Marijan Culjak.

Rektor svetišta vlč. Zlatko Koren na početku mise podsjetio je da proslava jubileja ima dvostruko značenje: zahvaliti za dobro, ali i ispitati i analizirati prijeđeni put.

“Ovo nije samo moja proslava, već proslava svećeništva kao takvog, i svi mi, svatko na svoj način, svojim poslanjem sudjelujemo u toj svećeničkoj službi”. Stoga nema ljepšeg mjesta od ovog u kojem smo trenutno da zahvalimo za dar svećeništva te spremnog odgovora – evo me. Tu u krilu naše Nebeske Majke Marije gdje mnogi traže utjehu, dobivaju snagu, oproštenje i prosvjetljenje te zdravlje duše i tijela. Crkva je od samoga početka smatrala Mariju najvećom zagovornicom i nazvala je od samoga početka zdravljem bolesnih. Njoj se svaki vjernik utječe za zagovor i pomoć. Nema ona izvornu pomoć. To ima samo dragi Bog.Ali ima ona najlakši i najzaslužniji pristup k Bogu. Pa nam Bog pomaže po njezinim zaslugama i rukama.

Kršćanski život je trajno hodočašće, iz dana u dan, iz godine u godinu, iz razdoblja u razdoblje. Premda u svome životu poznajemo posebne trenutke, nošene većim ili manjim žarom, vjera je u nama trajnost. I premda naša vjera zahtijeva odgovor svakog pojedinaca, ona se osobito snažno očituje u zajedništvu. Hod u vjeri tiče se svakoga čovjeka, naroda, jezika i kulture.

Ovdje u Svetištu stoje mnoge ispisane zahvale, mnogi se zagovaraju Tebi a i ja danas s ovog mjesta vapijem: „Marijo, zdravlje bolesnih, izliječi sve bolesne koji se mole Tebi za pomoć. Daj zdravlja, duševnoga i tjelesnoga, svima nama koji takva zdravlja trebamo! – zaključuje svoju homiliju vlč. Culjak.

Na kraju misnoga slavlja vlč. Culjak zahvalio je prije svega Bogu i Majci Božjoj na daru svećeništva, zatim roditeljima na daru života, na zajedničkim trenucima radosti i odricanja, strepnji i nadanja, svojoj braći i sestrama te njihovim obiteljima na nesebičnoj ljubavi i povjerenju kao i svim župljanima župa Zajezda u kojoj je započeo svoj svećenički hod, Tomašici gdje je obnašao dugogodišnju službu župnika kao i župljanima župe svete Jelene Križarice gdje pastoralno djeluje. Bog ga poživio da zajedno s njime proslavimo i 50-u obljetnicu svećeništva.

Pripremili: Darko Fiket i Marko Bilić, župni suradnici i suradnici Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije

Skip to content