Novosti

Proslava blagdana sv. Antuna i blagoslov bicikala

Poznato je da blagoslivljamo automobile, motore, traktore, itd. pa se tako rodila i ova ideja na inicijativu župnika Marijana Culjaka.

U svojoj homiliji vlč. Culjak pojasnio je tajnu blagdana Presvetog Trojstva. Ova svetkovina želi nas još jednom podsjetiti na Božju veličinu i našu ljudsku malenost. No, ta naša malenost nije poražavajuća i deprimirajuća nego, naprotiv, ona pokazuje koliko nas Bog ljubi i koliko smo mu važni. Ta svetkovina želi čovjeka trgnuti iz tmurne svakodnevnice i usmjeriti ga prema višim vrijednostima. Tajna Presvetog Trojstva upućuje i nas jedne na druge, osobito zajedništvo obitelji koji se jedino u ljubavi i darivanju ostvaruje. Sve tri Božanske osobe spominjemo svaki put kad na sebi činimo znak križa, kad molimo Slava Ocu i kad molimo Vjerovanje. Činimo to uvijek sa strahopoštovanjem i zahvalnošću prema Bogu Ocu koji nas je stvorio, Bogu Sinu koji nas je otkupio i Bogu Duhu Svetomu koji nas je posvetio, zaključio je u homiliji župnik Culjak.

Poslije mise blagoslovljeno je cvijeće (ljiljani) simbol sv. Antuna Padovanskog, zatim djeca i bicikli od onih najmanjih pa do onih najvećih. (zl)

Izvor: Zagorski list

Skip to content