Novosti

Proslava prvog Dana branitelja Krapinsko-zagorske županije

Ova godina obilježena je kao dvadeseta godišnjica odlaska zagorskih branitelja u obranu Domovine. U čast tome i Krapinsko-zagorska županija dala je poseban značaj hrvatskim braniteljima i njihovom doprinosu u stvaranju slobodne Hrvatske, ponajprije zajedničkom proslavom Dana državnosti, a zatim i izdavanjem monografije „Krapinsko-zagorska županija u Domovinskom ratu“.

Program je započeo već u četvrtak, 6.listopada, u 17 sati, otvorenjem izložbe ratnih fotografija u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, dok je u subotu, 8. listopada održano je svečano polaganje vijenaca, misa za poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi Sv. Jelene, pokazna vježbe PU Krapinsko-zagorske, te centralna svečanost u 17 sati, također u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.

Svečanosti je uz župana Sinišu Hajdaš Dončića, gradonačelnika Ivana Hanžeka, prisustvovao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, general pukovnik Marijan Mareković.
U programu su nastupili istaknuti zagorski glazbenicia svojim govorom prisutne je posebno dojmila majka prvog poginulog zagorskog branitelja, Katarina Pavić, riječimajer „želim da se nikada ne zaboravi“ jer to je želja svih. Župana Hajdaš Dončićase u svom obraćanju prisutnima prisjetio svojeg odrastanja u okruženju brojnih prognanika te iznio svoje emocije iz vremena rata kojeg je proživio kao srednjoškolac, a okupljenim braniteljima obratio se i gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek.

Poseban pečat proslavi prvog Dana branitelja Krapinsko-zagorske županije dao je Predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović. Zastupljen putem izaslanika, general pukovnika Hrvatske vojske, Marijana Marekovića, Predsjednik je odlikovao četvoricu zagorskih branitelja, i to: Žarka Miholića, Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske i osobite vojne zasluge u njihovu ustroju;Mirka Buzinu i Ivana Šaška, Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu; Damira Gregurića, Redom hrvatskog trolista, za

osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu.

U OŠ K.Š. Gjalskog u Zaboku otvorena je i izložba ratnih fotografija zagorskih branitelja, pa Vas pozivamo da ju pogledate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content