Novosti

Proslave matura

Svake godine jedna generacija maturanata proslavi neku okruglu godišnjicu mature. Mi smo posvjedočili proslavi mature koja se dogodila prije 55 godina. Jedni su maturu, odnosno Gimnaziju završili u Krapini, a drugi u Zagrebu. S nekim slavljenicima smo i porazgovarali. – Ne osjećam se kao da obilježavam 55 godina mature, istakao je akademik August Kovačec, već kao da je ispred onog drugog pet brojka jedan ili dva. Drago mi je, da smo se opet našli mi koji možemo. Nadam se, da će biti još dosta godina kako ćemo se okupljati i evocirati uspomene iz mladenačkih dana, ali i uspoređivati naše mladenačke snove i planove s ostvarenim. Moram reći, a tako je i kod ostalih kolega, da izvana koliko-toliko prepoznajemo zgradu, danas Srednje škole Krapina, koju smo mi zvali Gimnazija. Ovo iznutra, naše stare gimnazije, kakvu mi pamtimo, više nema.Akademik Kovačec, još je uvijek aktivan, predaje studentima, a tako će biti, posluži li ga zdravlje, još neko vrijeme, uz to objavljuje i radove pa iako je u mirovini ne živi nimalo umirovljenički.

Među onima koji je napustio svoj rodni kraj je i Alojz Oraić. Sada živi u Zagrebu. – Ovo je, kaže, još jedna prilika da se obnove uspomene na neponovljive mladenačke dane. Iako je bilo teško, ali bilo smo mladi. U ono vrijeme, naravno nije bilo autobusa, pa smo mi iz šemničkog i radobojskog kraja u Krapinu dolazili pješice, preko Trškog Vrha. Najviše mi je ostala u sjećanju pumpa s vodom u Paradižumu, gdje smo prali obuću da bi u školu došli jednako čistih cipela kao i kolege iz grada.

Gvardijan proslavio 55. godišnjicu mature

Gvardijan krapinskog Franjevačkog samostana o. Rikard Patafta, bio je domaćin proslave završetka srednje škole prije 55 godina ito one u Zagrebu na Šalati. Naravno, riječ je o međubiskupijskom Sjemeništu, ustanovi za odgoj i formaciju svećeničkih kandidata srednjoškolske dobi koja je osnovana 1929. godine. i ona je, zahvaljujući vrsnim odgojiteljima, obrazovala brojne hrvatske svećenike i intelektualce.

Povodom obilježavanja toga zajedničkog jubileja misno slavlje u crkvi sv. Katarine predvodio je prof. dr. Adalbert Rebić. I na samom početku mise, uslijedilo je još jedno svečarsko iznenađenje. Naime, čestitajući Franjevcima na jubileju obilježavanja 55 godina kako su završili svoje srednjoškolsko obrazovanje dr. Rebić otkrio je kako on, upravo na današnji dan, 10. listopada, obilježava 47. godinu ređenja. Tada je, na blagdan Materinstva Blažene Djevice Marije u Rimu u crkvi sv. Ignacija, posvećen za svećenika. I evo, hvala Božjoj milosti, od tada, rekao je, djelujem kao svećenik, nadam se na dobro svih naših vjernika.

Komentirajući svoj i jubilej svojih školskih kolega, od kojih je većina ostala do danas u svećeničkom zvanju, krapinski gvardijan o. Rikard, zahvalio je što su se kolege odazvali njegovom pozivu, jer oni u Krapini imaju što vidjeti, odnosno mi im imamo što pokazati i s ove i sa sjeverne strane brda Josipovec. Riječ je bogatoj knjižnoj i vjerskoj riznici Franjevačkog samostana, odnosno Muzeja krapinskih neandertalaca, a za čije otkriće veliku ulogu ima upravo franjevac o. Antolković, koji je skrenuo pozornost znanstvenicima o kakvom se to ovdje u Krapini lokalitetu radi. Na proslavi ove mature trebao je biti i nadbiskup Srakić, ali je zbog obaveza mora odustati.

A što se tiče vremena, istakli su sudionici i ovog susreta, sve je prošlo kao san. Čovjek to ne može povjerovati, pa se pita je li to uopće moguće da je od mature toliko prošlo. Valjda se netko u računanju zabunio, jer ako nije tako, onda smo mi, po mnogim mjerilima već dosta stari. Ali mi se ne osjećamo tako. Dok je zdravlja ima i životne snage, pa se dobro držimo kao da na ramenima ne nosimo godine koje su naslagali 75-godišnjaci. D. Kozina

Izvor: Zagorski list

Skip to content