Novosti

Proslavljen blagdan sv. Antuna te održan blagoslov dječjih kolica, bicikala i cvijeća

Misno slavlje, te već tradicionalni, po dvanaesti put, blagoslov bicikala, dječjih kolica, djece i cvijeća održani su u nedjelju, 13. lipnja u kapelici sv. Antuna u Grabrovcu. Misno slavlje predslavio je privremeni upravitelj župe vlč. Tomislav Šagud uz župnika na bolovanju vlč. Marijana Culjaka.

Vlč. Šagud u homiliji ističe: Kako je bilo onih (a i danas ih ne nedostaje) koji su, čitajući Evanđelje, preskakali ove prispodobe – koje smo danas čuli – a koji su htjeli nasiljem uspostaviti raj na zemlji, a sve u Božje ime. Tako se i danas čuju glasovi koji govore da Crkva mora predvoditi revolucionarne borbe protiv siromaštva, svrgavati tirane s vlasti, promicati uspostavu zakona koji će iskorjenjivati svaku nepravdu… Ali kraljevstvo Božje raste u tišini, strpljivo puštajući svoje korijene. O ovome je često govorio i papa emeritus Benedikt XVI.: koji je još kao teolog ukazivao je na to da se reforma Crkve i reforma društva neće postići promjenom struktura i donošenjem uredbi, nego obraćenjem srca pojedinaca. Iako je poticao katolički aktivizam, upozoravao je da prije akcije mora doći kontemplacija, spuštanje na koljena i molitva Bogu da obrati naše srce, jer tek kada sebe promijenimo, možemo krenuti mijenjati svijet. Susret sa živim Bogom, redovita molitva, sakramentalni život i ustrajanje u krepostima glavni su put prema iskorjenjivanju boli i nepravda kojima smo okruženi.

Sv. Antun se u potpunosti predao službi za druge. Vlč. Šagud posebno je istaknuo karizme i kvalitete koje su Antuna resile a koje bi danas svatko od nas trebao nasljedovati – biti dobar, pošten, skroman i imati ljubavi za druge, ljubavi za svakoga čovjeka, velikog i malog, zdravog i bolesnog, a mogli bi tako nabrajati unedogled. Pokušajmo i mi poput Antuna svojom dobrotom, strpljivošću, ljubavlju zadužiti ovaj svijet i vrijeme u kojem živimo.

Naš dan mora započeti s molitvom, naše djelovanje mora proistjecati iz mistike. Samo tako sjeme Kraljevstva može klijati i rasti, samo takva Crkva može opstati. – zaključuje homiliju vlč. Šagud. (cjelovitu propovijed možete pročitati: https://sagud.xyz/propovijedi/2021/06/bozje-kraljevstvo-raste-u-tisini/

Na kraju misnoga slavlja vlč župnik Marijan u svoje ime ali i u ime vlč. Tomislava uputio je zahvalu župljanima na aktivnom sudjelovanju oko organizacije proslave. Prije svega zahvalio je dragom Bogu na lijepom vremenu, Sportskoj Udrugi „Grabrovčani“ koji su za sve pripremili osvježavajuća pića i za najmlađe sladoled, gospođi Nevenki Spevec i KTC-u na kuhanju kobasica i podjeli, gradu Zaboku na suncobranima, vatrogascima DVD-a Pavlovec na stolovima i klupama, Martinu Golubanu za uređenje vanjskog interijera i unutrašnjosti kapelice i organizaciji ovog događaja, gosp. Tihomiru Borovčaku koji je tiskao prigodne naljepnice za bicikle, vrijednim i marljivim rukama domaćica koje su ispekle kolače, ministrantima i svim suradnicima kao i svim ljudima dobre volje koji ste bili na ovom slavlju.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao zbor mladih župe sv. Jelene Križarice. Po završetku misnog slavlja uslijedio je blagoslov djece od onih najmanjih pa do onih najvećih, cvijeća, bicikala i dječjih kolica.

Skip to content