Novosti

Proslavljen blagdan svete Jelene Križarice i Dan grada Zaboka

HANŽEK: U trenucima slavlja mislimo na poplavljene

Obilježavanje Dana grada 22. svibnja na blagdana svete Jelene Križarice započelo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na gradskome groblju i odavanjem počasti svim poginulima za Domovinu. Služena je i sveta misa koju je predvodio župnik Marijan Culjak. Prije podne gradonačelnik Ivan Hanžek primio je u Gradskoj vijećnici i polaznike Dječjega vrtića Zipkica. Tete Sanja, Karmela i Sanjadovele su djecu iz primarne grupe, buduće školarce koji ovu godinu kreću u školu. Vesele Pčelice i Žabice počastile su se slatkišima i sokom, a gradonačelniku predale prigodni dar i čestitku za Dan grada.

Mladi zabočki glazbenici

Na početku svečane sjednice u predvorju Osnovne škole K. Š. Gjalskognastupili su pjevački zbor škole pod vodstvom profesorice Mateje Bunčić i to s dvije skladbe s kojima su nastupili na državnom natjecanju zborova i osvojili srebrnu plaketu te učenik 3. razreda Osnovne glazbene škole Filip Budić, koji je uz klavirsku pratnju profesorice Marije Marić na klarinetu dojmljivo odsvirao kompozicijuChant Slave autora Josepha Edouarda Barata, pobravši dugotrajni pljesak prisutnih.

-Kako ljepše započeti ovu svečanost nego takvom mladošću i ljepotom predstavnika zabočkog glazbenog obrazovanja. To je plod rada nadarenih mladih ljudi i trud njihovih mentora – rekao je potom u prigodnom obraćanju gradonačelnik Ivan Hanžek. Napomenuo je da se inače zna što se u Zaboku radilo proteklih godinu dana, ali je potrebno istaknuti uspjehe i stisnuti ruku zaslužnima za uspjehe koji bude nadu i optimizam za budućnost. Ponovio je osnovne pokazatelje uspješnosti poslovanja zabočkoga gospodarstva, maloga i srednjeg poduzetništva i obrtništva. To su investicije u proširenje proizvodnih kapaciteta braće Pleško u Martinišću, pogona Varga u Zaboku, gradnja sportske dvorane, ulaganje u prometnu infrastrukturu i ostale najavljene investicije. Kod toga se ne zanemaruju ni društvene aktivnosti, kultura, sport, socijalna politika i mladi. – Nije sve crno kak se čita u novinama – zaključio je gradonačelnik, aludirajući na poruke iz protekle predizborne kampanje.

I župan Željko Kolar zahvalio je poduzetnicima što su u proteklih pet godina održali razinu proizvodnje i radna mjesta te investicijama omogućili nova zapošljavanja. – Razvijenost Zaboka je na visokom mjestu u Hrvatskoj i nije sve crno i s optimizmom možemo gledati u budućnost- ponovio je župan. Gradonačelnik Hanžek i predsjednik Gradskoga vijeća Žarko Ivančić potom su ovogodišnjim dobitnicima predali nagrade na kojima je zahvalila profesorica Sofija Keča. Na svečanosti su bili predstavnici prijateljskoga Grada Poreča i Općine Puconci, saborska zastupnica Dunja Špoljar i mnogobrojni drugi uzvanici.

Pomoć stanovnicima poplavljenih područja

Na kraju je gradonačelnik objavio odluku da se stanovnicima poplavljenih područja u istočnoj Slavoniji iz gradskoga proračuna uplati novčana pomoć u iznosu od 50 tisuća kuna, a u srijedu uputi u Županjumaterijalna pomoć za žitelje Gunje, Drenovaca i Rajeva Sela. – U trenucima dok slavimo, mislimo na poplavljene. I mi smo doživjeli poplave i kod nas su bili smješteni prognanici i izbjeglice i znademo kako je ostati bez doma i boraviti u sportskim dvoranama – poručio je Hanžek.

Na kraju je gradonačelnik objavio odluku da se stanovnicima poplavljenih područja u istočnoj Slavoniji iz gradskoga proračuna uplati novčana pomoć u iznosu od 50 tisuća kuna, a u srijedu uputi u Županjumaterijalna pomoćza žitelje Gunje, Drenovaca i Rajeva Sela.

Nikola Capar

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content