Novosti

[PROSLAVLJEN DAN GRADA] ‘Da su našoj županiji barem dva ovako uspješna Zaboka’

Svečanom sjednicom održanom u OŠ K.Š. Gjalski, svečano je obilježen Dan grada Zaboka. U kratkom je filmu prikazano što se sve u Zaboku radilo u proteklih godinu dana, a kratkom je prezentacijom predstavljen i projekt MIPOS čija je voditeljica zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek.

U svom je govoru gradonačelnik Ivan Hanžek nabrojio neke od najznačajnijih projekata koji su se realizirali ili se još uvijek realiziraju. Kao jedan od najvažnijih, ali i onih koji ga najviše vesele, istaknuo je modernizaciju i elektrifikaciju pruge Zaprešić – Zabok. Prvo je to sveobuhvatno i veliko ulaganje u prugu, dodao je Hanžek, nakon njenog postavljanja. – To je veliki projekt za Zabok, ali i za cijelu županiju i za oni koji rade ili studiraju u Zagrebu. Tu moram zahvaliti i nekadašnjem ministru prometa Siniši Hajdašu Dončiću, ali i sadašnjem Olegu Buktoviću. Kada projekt bude primicao kraju i jednom i drugom dodijelit ćemo priznanje, ali i Jurici Krleži, nekdašnjem čelnom čovjeku Hrvatskih cesta te sadašnjem čelniku Josipu Škoriću zbog toga što je započeo i dalje ide projekt spojne ceste Zabok – Krapina – rekao je Hanžek. Spomenuo je i višemilijunski projekt pročistača otpadnih voda koji će se realizirati diljem velikog djela županije pa i u Zaboku, ali je i premjerno na sjednici istaknuo kako je projekt Regeneratora prošao provjeru druge komisije te je gotovo sigurno da će biti prihvaćen i sufinanciran iz EU fondova.

– Uza sve projekte, sve ceste i sva druga ulaganja, moramo spomenuti i ljude. Vrijedne Zabočane i Zabočanke koje su započele brojne projekt, a koje mi nastavljamo i ostavljamo za buduće generacije. Ulažemo najviš sredstava za sport od svih jedinica lokalne samouprave u županiji, potičemo rad naših udruga koje ostvaruju odlične rezultate, a socijalna komponenta i školstvo također su nam od iznimne važnosti – naglasio je gradonačelnik Zaboka. Kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića nekoliko riječi rekao je i saborski zastupnik Žarko Tušek. Istaknuo je kako je impresivno što se u gradu Zaboku čini te dodao kako mora jačati zagorski lobi koji će raditi velike stvari za Zagorje.

Lijepe riječi o Zaboku rekao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar uz konstataciju da uvijek govori kako bi županiji trebala barem dva Zaboka. – Kad dođete u Zabok onda srećete ljude koji su kreativni i najbolji u svim sferama života. Upravo je to snaga Zaboka. No treba naglasiti i neke projekta Krapinsko – zagorske županije. To je izgradnja Područne škole u Martinišću, energetska obnova osnovne škole koja je u tijeku, vraćena je hitna u centar grada, a tu je i Centar za kompetencije u turizmu koji će se graditi u SŠ Zabok – nabrojio je Kolar dodavši da se preko EU fondova nabavila i oprema za OB Zabok. Spomenuo je nužnost suradnje Države, Županije i lokalne zajednice što će dovesti o jakog pozicioniranja Zagorja kao ozbiljne regije.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, Sinša Hajdaš Dončić također je pohvalio razvoj Zaboka, ali i još jednom spomenuo kako grad čine ljudi. – Prije dva tjedna udruga iz Zaboka dovela je 1200 trekkera iz cijele Hrvatske šire. Onda zapravo vidite što je grad. Grad su ljudi i udruge koje za njega daju svoje slobodno vrijeme, srce i trud baš kao ovdje – naglasio je Hajdaš Dončić čestitajući svi dosadašnjim gradonačelnicima, a posebno Ivanu Hanžeku koji je, kako je rekao, najdugovječniji gradonačelnik u našoj županiji.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja istaknutim pojedinicima i tvrtkama. Priznanja su otišla u ruke Poduzetništva Tomo Varga, Krešimiru Završkom i Puhačkom orkestru DVD – a Špičkovina. Gradonačelnik Hanžek je dodijelio i dvije zahvalnice posthumno koje su preuzele obitelj dr. Zlatka Crkvenčića i dr. Krešimira Šoštara.

Sjednicu su svojim glazbenim umijećem uveličali članovi PO DVD – a Špičkovina koji su zaslužili ovacije publike te učenici osnovne i srednje glazbene škole. Svojim su prisustvom događaj uveličali i brojni načelnici i gradonačelnici, predsjdnik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Županijske obrtničke komore Davor Pleško, saborska zastupnica Marija Puh te brojni predstavnici institucija i udruga.

Izvor:Zagorje.com

Download Dobitnici-priznanja-Grada-Zaboka-2019-obrazlo-enja.doc
Skip to content