Novosti

Proslavljen Dan župe sv. Jelene Križarice

Od 19. do 21. svibnja u Župi Svete Jelene Križarice održana je trodnevna duhovna priprema uoči proslave župnog blagdana koju je predvodio vlč. Ivica Tolla, župnik iz Cetingrada. Prvoga dana trodnevnice uoči župne svetkovine duhovna priprema započela je svibanjskom pobožnosti molitvom krunice i lauteranskim litanijama nakon čega je uslijedilo misno slavlje koje je zaključeno klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. U petak smo razmišljali o sv. Josipu koji svakome od nas može biti uvijek utjeha u molitvi, jer možemo reći da je sveti Josip, poput Duha Svetoga, branitelj i tješitelj svih nas, a posebno Svete Obitelji. Istovremeno kroz misno slavlje i nagovorom nakon mise bili smo povezani s molitvenim vijencem Prečistog Srca Josipova koji je osnovan u našoj župi! Zadnjeg dan duhovne obnove bio je posvećen Blaženoj Djevici Mariji. U našem narodu osobito kroz svibanj i listopad njeguje se pobožnost prema BDM koja nas vjernike potiče i motivira da se molimo Svetoj Majci Božjoj da stavi Crkvu, naš narod i domovinu ali i čitav svijet pod svoj zaštitnički plašt. Na kraju subotnjeg duhovnog programa vlč. Branko Risek zahvalio je vlč. Tolli na danima zajedništva i poticajima koje uputio župljanima.

PROSLAVA SVETKOVINE ŽUPNE ZAŠTITNICE I DANA GRADA

Euharistijskim slavljem u nedjelju 22. svibnja proslavljena je svetkovina župne zaštitnice koju je predslavio preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu uz koncelebraciju župnika Branka Riseka, supsidijara Marijana Culjaka, te ministranata, djece i mladih, okupljenih hodočasnika i župljana. Misnom slavlju nazočili su i predstavnici Grada Zaboka.

Prečasni Matija u uvodnoj riječi ističe kako je radostan što je danas hodočasnik svetoj Jeleni Križarici ovdje u Zabok, u molitvi i pjesmi sa subraćom svećenicima i sa svim vjernicima. Danas sveta Crkva pred nas stavlja spomen na vašu župnu zaštitnicu svetu Jelenu Križaricu. Njezina je zasluga posebice u tome što je rodila i odgojila onoga koji će kršćanima, nakon stoljeća progonstavâ, dati slobodu. Bio je to car Konstantin Veliki koji je 306. godine naslijedio svoga oca i pozvao majku Jelenu na carski dvor te joj dao naslov „Augusta“, veličanstvena. Svoj visok položaj ona je pak iskoristila da čini dobro.

U homiliji preč. Pavlaković naglašuje kako je Isus svojim apostolima na Posljednjoj večeri dao novu zapovijed ljubavi koja pretpostavlja čuvati njegovu riječ. Kao i nekada Apostoli, tako i danas Isusovi učenici, dakle svi mi zajedno, dokazujemo svoju ljubav time što čuvamo njegovu riječ. Čuvati Isusovu riječ znači najprije i nadasve utisnuti je u srce, na najsvetije mjesto svoga života. Time pokazujemo da nam je najveća dragocjenost, jer sve što je dragocjeno s ljubavlju čuvamo u srcu ali I živjeti po njoj – pojašnjava preč. Pavlaković.

Zatim se ovim riječima obratio bračnim parovima koji su u sabranosti i ljepoti liturgije te u dubokoj zahvalnosti za život obnovili svoje bračne zavjete. Danas na vašim reverima, dragi jubilarci, nema kitice cvijeća koja krasi mladenca i mladenku, ali danas na vašem reveru stoji jedna neizbrisiva kitica – to su vaša djeca i unučad, vaši prijatelji i rodbina, ljudi koji vas vole i koje vi volite – to je neuništiva kitica koja sja u vašim srcima i govori o kreativnosti života. Danas vam čestitamo vaše jubileje te vaše živote i živote vaših najmilijih predajemo moćnom zagovoru zaštitnici ove župe svetoj Jeleni Križarici. – istaknuo je preč. Matija.

Svoje bračne zavjete obnovilo je devetero parova:

Rudolf i Anica Fišter – 56 godina

Stjepan i Marija Kušan – 50 godina

Josip i Božica Sente – 45 godina

Stjepan i Višnja Krajačić – 40 godina

Zdravko i Anica Ivanek – 40 godina

Zvonko i Vlasta Benjak – 40 godina

Ivica i Božica Vrančić – 35 godina

Danko i Nevenka Valec – 30 godina

Krešimir i Ivana Šaronja – 15 godina

Na kraju domaćin susreta župnik Branko Risek zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na današnjem danu, zatim vlč. Ivici Tolli koji je utkao cijeloga sebe u ovoj trodnevnoj duhovnoj obnovi u kojoj se svatko od nazočnih mogao duhovno obogatiti, zatim preč. Matiji Pavlakoviću na nadahnutim riječima homilije, kolegama braći svećenicima, čitačima, pjevačima i voditeljima zborova, vatrogascima, kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na današnjem slavlju.

Druženje se nastavilo na prostoru trga uz sviranje Gradskog puhačkog orkestra Zabok, pod vodstvom maestra profesora Marka Bobičanca. Grad Zabok je već po tradiciji počastio sve vjernike i građane prigodnim domjenkom.

Skip to content