Novosti

Proslavljena misa zahvalnica u župi Zabok, blagdan Kraljice Svete Krunice i dan bolesnika, starijih osoba te dan liječnika i medicinskog osoblja

U župnoj crkvi sv. Jelene Križarice 13. listopada 2013. održalo se trostruko slavlje. Mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački predvodio je misu zahvalnicu za zemlju, plodove, zdravlje i obitelj,u sklopu koje je i proslavljen blagdan Kraljice Svete Krunice i dan bolesnika, starijih osoba te dan liječnika i medicinskog osoblja naše župe.

U homiliji biskup Gorski naglašava važnost zahvalnosti. Najprije Bogu od kojeg nam dolazi svako dobro a onda i svim našim dobročiniteljima. Bog nas svakodnevno obasipa dobročinstvima i danju i noću, daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše koju natapa zemlju i oplođuje. Na svem bogatstvu svih tih darova moramo biti Bogu zahvalni svakoga dana ne samo danas na nedjelju zahvalnicu u ovoj župi.Mons. Mijo progovara da je najljepši čin zahvalnosti naša nazočnost na svetoj misi. No potražimo danas te znakove i u našim obiteljima, ponajprije u zahvalnosti prema našim starijima, osobito roditeljima kojima dugujemo život, svoj uzrast, svoje zdravlje, školovanje, naukovanje i ono što su znojem i žuljevima priskrbili a nama ostavili u nasljeđe. Postavio je i pitanje svima nazočnima: imamo li spremnosti za dobar djela, djela ljubavi prema potrebnima? Mora li nas možda na to mora podsjetiti netko, mora li doći nedjelja zahvalnosti pa da nešto učinimo lijepo ili se na neki način žrtvujemo za drugoga, za potrebitoga koji možda tu negdje kraj nas a mi ga ne vidimo. Najbolji način da posvjedočimo svoju zahvalnost Bogu je upravo taj ako smo spremni učiniti koje dobro djelo darivanja, pomaganja potrebnima ne očekujući ništa zauzvrat – zaključuje mons. Gorski.

Budući da je to bila misa zahvalnica za jesenske plodove, na oltar su prineseni plodovi zemlje i rada ljudskih ruku koje su prinosili ovogodišnji firmanici. Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti, nakon kojeg je uslijedila procesija sa kipom Kraljice Krunice oko prostora župne crkve, a sve je zaključeno pjesmom zahvale TEBE BOGA HVALIMO.

Onima koji su pridonijeli današnjoj proslavi, te svima koji su bili nazočni na misi zahvalio je domaći župnik Marijan te pozvao sve vjernike na kratko druženje na trgu uz kolače i sokove a nakon mise župljani su imali mogućnost za besplatnu izmjeru tlaka i šećera u krvi.

Pripremio: Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda

Zagrebačke Nadbiskupije

Skip to content