Novosti

PROSLAVLJENA MISA ZAHVALNICA U ŽUPI ZABOK

Misu zahvalnicu za zemlju, plodove, zdravlje i obitelj 06. studenoga 2011. predvodio je mons. <_st13a_personname>Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. Pozdravljajući sve okupljene, u ime župljana Josip Sente je istaknuo kako trebamo biti svjesni važnosti žive Crkve, kojoj treba pridati veću važnost.

U homiliji biskup Gorski naglašava važnost nedjelje zahvalnosti. Najprije Bogu od kojeg nam dolazi svako dobro a onda i svim našim dobročiniteljima. Bog nas svakodnevno obasipa dobročinstvima i danju i noću, daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše koju natapa zemlju i oplođuje. Na svem bogatstvu svih tih darova moramo biti Bogu zahvalni svakoga dana ne samo danas na nedjelju zahvalnicu u ovoj župi. Mons. <_st13a_personname>Mijo progovara da je najljepši čin zahvalnosti naša nazočnost na svetoj misi. No potražimo danas te znakove i u našim obiteljima, ponajprije u zahvalnosti prema našim starijima, osobito roditeljima kojima dugujemo život, svoj uzrast, svoje zdravlje, školovanje, naukovanje i ono što su znojem i žuljevima priskrbili a nama ostavili u nasljeđe.

Današnje Evanđelja ima cilj koji bi nas trebao uozbiljiti, podsjetiti nas, te pomoći da drugačijim očima promatramo svoj život i rad, da to počnemo drugačijim očima vrednovati a vjerujem da u ovoj prispodobi možemo prepoznati i sebe.

Svi mi u životu stječemo i brojne prijatelje koji nam pružaju pomoć i ljubav. Pitanje je dali smo im mi spremni uzvratiti istom mjerom? Svaka dobrota se uzvraća zahvalnosti – ističe mons. Gorski i progovara da nam to bude putokaz u ovom užurbanom vremenu u kojem živimo te je sama zahvalnost najljepša odlika dobrog čovjeka.

Postavio je i pitanje svima nazočnima: imamo li spremnosti za dobar djela, djela ljubavi prema potrebnima? Mora li nas možda na to mora podsjetiti netko, mora li doći nedjelja zahvalnosti pa da nešto učinimo lijepo ili se na neki način žrtvujemo za drugoga, za potrebitoga koji možda tu negdje kraj nas a mi ga ne vidimo. Najbolji način da posvjedočimo svoju zahvalnost Bogu je upravo taj ako smo spremni učiniti koje dobro djelo darivanja, pomaganja potrebnima ne očekujući ništa zauzvrat – zaključuje mons. Gorski.

Budući da je to bila misa zahvalnica za jesenske plodove, na oltar su prineseni plodovi zemlje i rada ljudskih ruku koje su prinosili ovogodišnji firmanici.

Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti. Na kraju slavlja sve završilo pjesmom zahvale TEBE BOGA HVALIMO.

Misnom slavlju prisutan je bio i zabočki gradonačelnik <_st13a_personname>Ivan Hanžek kojemu je uručena zahvalnica za obnovu i očuvanje sakralnih objekata u župi kao i svima ostalima župljanima koji su sudjelovali u akciji obnove orgulja svojim dobrovoljnim prilozima.

Svima koji su pridonijeli današnjoj proslavi, te svima koji su bili na misi zahvalio je i domaći župnik <_st13a_personname>Marijan te sve pozvao na kratko druženje na trgu uz kolače i sokove.

TEKST: Darko Fiket

FOTO: Zdravko Novoselec

Skip to content