Novosti

Prosvjed zagorskih seljaka trajao tek jedan dan

Seljaci iz Krapinsko-zagorske županije nisu blokirali ceste, jer, tvrde, nisu htjeli građanima stvarati probleme. Vladu će tužiti Ustavnom sudu zbog diskriminacije pri isplati poticaja.

Protekle srijede u popodnevnim satima zagorski seljaci povukli su se sa Zagorske magistrale u Velikom Trgovišću i to dan nakon mirnog prosvjeda. Seljaci sa 11 traktora parkirali su se uz cestu i na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo isplatom potpora dohotku. No, kako ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ni premijer Zoran Milanović nisu udovoljili zahtjevima seljaka,da se odazovu sastanku na kojem bi im oni izložili svoje probleme i zahtjeve,svi hrvatski seljaci koji su proteklih tjedana prosvjedovali, odlučili su se povući s cesta i boriti se pravnim sredstvima.

Nekima poticaji isplaćeni, Zagorcima ne? !

Odlučeno je tako na sastanku u Novoj Gradišci gdje je osim prekida prosvjeda donesena i odluka da će Vladu tužiti Ustavnom sudu zbog diskriminacije pri isplati poticaja. Naime, seljaci tvrde da su poticaji nekim sektorima potpuno isplaćeni, a nekima tek u 60-postotnom iznosu. Među njima su i zagorski poljoprivredni proizvođači. Organizator prosvjeda u Zagorju bila je Udruga proizvođača mlijeka Krapinsko-zagorske županije. Oglasio se i Hrvatski seljački savez Krapinsko-zagorske županije koji izražava zabrinutost i nezadovoljstvo neisplatom proračunskih sredstava za poljoprivredne poticaje u iznosu oko pola milijarde kuna, budući da time dolazi u pitanje opstanak malih poljoprivrednih gospodarstava i zagorskog sela.

Stočni fond u padu

– U Krapinsko zagorskoj županiji poljoprivredni proizvođači se većinom bave stočarstvom, odnosno proizvodnjom mlijeka stočni fond u našoj županiji je u konstantnom padu, a neisplatom ostatka poticaja u poljoprivredi nastaviti će se taj negativni trend, priopćili su iz Saveza koji je pozvao Vladu RH da pronađe model po kojem će biti isplaćen ostatak poticaja za 2012. godinu,u novcu ili repromaterijalu. Priopćenje potpisuje Upravni odbor Hrvatskog seljačkog saveza KZŽ na čelu s predsjednikom Stjepanom Horvatom.

Hrvatski seljački savez Krapinsko-zagorske županije oglasio se priopćenjem u kojem izražava zabrinutost i nezadovoljstvo neisplatom proračunskih sredstava za poljoprivredne poticaje u iznosu oko pola milijarde kuna, budući da time, navode, dolazi u pitanje opstanak malih poljoprivrednih gospodarstava i zagorskog sela.

Izvor: Zagorski list

Skip to content