Novosti

Prva eksplantacija u OB Zabok

Transplantacija ili presađivanje organa uspješna je metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog gubitka funkcije vitalnih organa, a za neke organe kao što su jetra, srce i pluća presađivanje je ujedno i jedina metoda liječenja.

Porast broja darivatelja posljednjih 15 godina iznosi svega 2% godišnje, dok broj bolesnika na listama čekanja raste za oko 15-20% godišnje. Podaci govore da oko 35% bolesnika s lista čekanja u Europi umire čekajući organ, 35% ostaje na listi čekanja, a samo njih 30% dobije presadak.

Lista pacijenata koji čekaju na organe duža je nego ikad. Trenutno je na listama čekanja u Europi više od 50 000 ljudi. Svaki dan 12 osoba umre zbog nedostatka organa za transplantaciju – doznajemo od bolničke transplantacijske koordinatorice, dr. sc. Sanje Kovačić.

Hrvatska je unatrag 3 godine članica Eurotransplanta, kao najmlađa članica postala i najuspješnija članica te ugledne međunarodne transplant organizacije. Prije nekoliko dana i bolnica Zabok se pridružila, osim klinika, onim općima bolnicama u Hrvatskoj kao što su OB Varaždin, OB Pula, OB Sisak u eksplantaciji organa s mrtvog donora.

Činjenica je da unatoč tome što je povećan broj eksplantacijskih centara u kojima je moguće provesti kompletnu dijagnostiku smrti mozga i u svakoj bolnici je imenovan transplantacijski koordinator, još uvijek je premalo organa na raspolaganju za transplantaciju, a mnoge bolnice u Hrvatskoj ne sudjeluju dovoljno aktivno u tom važnom programu za koje se zalaže Ministarstvo zdravstva.

O detaljima toga plemenitog djela u OB Zabok upitali smo bolničku transplantacijsku koordinatoricu, dr. sc. Sanju Kovačić. – S osobe koja je preminula od teškog krvarećeg moždanog udara su eksplantirani bubrezi i jetra. Budući je u tom izuzetno teškog i zahtjevnom procesu utvrđivanja moždane smrti i održavanja davaoca neophodan timski rad, od srca se zahvaljujem svim mojim suradnicima koji su mi svesrdno pomogli da uspijemo da i naša bolnica na taj način pomogne oboljelim osobama kojima su ti organi neophodno potrebni – rekla dr. sc. Sanja Kovačić. Posebno se zahvaljuje svojoj suradnici, dr. Ljiljani Družinec Hršak, spec. anesteziologu koja nije štedjela truda ni vremena da da svoj važan doprinos ovom procesu. Nakon završetka njihovog dijela obveza, u noći na 27. ožujka pozvan je transplantacijski tim kirurga iz KB Merkur koji je uspješno izvršio eksplantaciju.

Više u Zagorskom listu…

Skip to content