Novosti

Prva samostalna izložba talentirane Zabočanke Tene Glumpak

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK

POZIVA VAS NA IZLOŽBU

Tena Glumpak ‘IZLOŽBA SUVREMENOG NAKITA’

ŽIVOTOPIS – TENA GLUMPAK

Rođena 13.07.1983. godine u Zaboku.

Nakon završenog školovanja u općoj gimnaziji, završila stručni studij graditeljstva i specijalistički diplomski studij građevinarstva te radi kao suradnik u projektiranju u arhitektonskom uredu u Zaboku.

Edukaciju za oblikovanje suvremenog nakita završila je 2014. g. u Centru za kulturu Pučkog otvorenog učilišta kod voditelja Davora Šuka.

2017. g. završila je i radionicu Epoxyart kod voditelja CarlosaIgnacia Bellantea, gdje je naučila razne tehnike za rad sa epoxy smolom.

Sudjelovala je na tri skupne izložbe Od umijeća do umjetnosti (2015.,2017. i 2018.g.)

Naziv koji sam stekla je ‘Oblikovateljica suvremenog nakita’. Izrađujem nakit od bakra, mesinga, srebra, epoxy smole i ponekad ih kombiniram s kožom i raznim kamenjem. Tehnike koje koristim su iskucavanje, jetkanje i patiniranje. Cijelu obradu radim ručno od početka do kraja procesom rezanja, lotanja, poliranja i dorade. Svi metalni dijelovi nakita nastaju iz lima i/ili žice, uz pomoć raznih alata, vatre i kiselina. Izrađujem gotovo sve komade nakita od naušnica, ogrlica do prstenja i narukvica. Veliko zadovoljstvo mi predstavlja sve što vlastitim rukama mogu stvoriti i uzbuđenje koje dolazi s tim hoću li uspjeti realizirati ono što sam u svojoj glavi zamislila. Inspiraciju nalazim u djelima nekih slikara, arhitekturi i prirodi koja je uvijek nepresušan izvor posebnih oblika i boja. Volim nakit, volim ga nositi, gledati i stvarati. Nekada je nakit bio statusni simbol, a danas ga uglavnom smatraju modnim izričajem, međutim, mislim da on još uvijek puno govori o osobnosti onoga koji ga nosi. Obrada metala nije samo proces mijenjanja oblika i forme materijala već istinsko nadahnuće koje obuzima čovjeka i tjera ga u nova istraživanja.

Tena Glumpak

Bojana Birač

voditeljica galerije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content