Novosti

Prva službena hrvatska delegacija radno je boravila u Bruxellesu

Po prvi puta nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i uspješno provedenog referenduma, prva službena hrvatska delegacija radno je boravila u Bruxellesu. Naime, Ministarstvo uprave imenovalo je promatrače koji će do ulaska Hrvatske u EU sudjelovati u radu Odbora europskih regija, a među članove Izaslanstva imenovan je i župan krapinsko-zagorski, mr.sc. Siniša Hajdaš Dončić . Na početku plenarne sjednice, članovima hrvatske delegacije obratila se predsjednica Odbora regija, Mercedes Bresso te predala pozdravnu riječ voditelju hrvatske delegacije, Vojku Obersnelu.
Odbor regija čije je ovo bilo 94. plenarno zasjedanje raspravljao je o novom sporazumu o fiskalnoj disciplini i ulozi regionalnih i lokalnih vlasti u provedbi novih mjera za rast i zapošljavanje, zatim o Inicijativi najavljenoj od strane Vijeća Europske unije i Europske komisije za poticanje zapošljavanja mladih, aktualnim programima strukturnih fondova, reformi zajedničke ribarske politike, prekograničnom regionalnom partnerstvu te upravljanju regijama na više razina.
Podsjetimo, Odbor regija Europske unije osnovan je 1994.godine kao savjetodavno tijelo koje čine predstavnici europskih regionalnih i lokalnih vlasti i danas ima 344 člana. Broj predstavnika Hrvatske u Odboru regija određen je tijekom pregovora o pristupanju, a prema Ugovoru iz Nice određeno je da njegovi članovi moraju imati mandat u nekoj lokalnoj ili regionalnoj jedinici ili biti politički odgovorni nekom izbornom predstavničkom tijelu. U okviru institucionalnih aspekata pristupanja Europskoj uniji, devet hrvatskih članova Odbora regija na prijedlog Vlade Republike Hrvatske birat će Vijeće ministara na četverodogodišnji mandat. Tijekom ove godine plenarne sjednice Odbora regija održat će se još u svibnju, srpnju, listopadu i studenom.(zl)

Izvor: Zagorski list

Skip to content