Novosti

PRVA ZAGORSKA PEKMEZIJADA: Kuhače će ‘ukrstiti’ ekipe Županije, općina i gradova, branitelja i civilnog društva

Prva zagorska pekmezijada, kulturno – edukacijska manifestacija kuhanja pekmeza, održat će se 3. rujna na nogometnom igralištu u Dubravi Zabočkoj, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije. Manifestacija je predstavljena na današnjoj konferenciji za novinare. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ Josip Horvatin rekao je da se očekuje učešće 10 ekipa, od kojih će pet ekipa biti JLS odnosno Krapinsko – zagorska županija, Grad Zabok, Grad Donja Stubica, Općina Stubičke Toplice i Hum na Sutli.

– Od otalih pet ekipa, tri su braniteljske, a dvije iz civilnog društva. Dolaze nam prijatelji iz Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Duge Međe, ekipa Uduge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Bedekovčina, ekipa naše udruge, jednog poduzetnika, Grafičke ‘Logo’ Jasmin Gregurić iz Dubrave Zabočke i Udruga žena Jana iz Poznanovca. Očekujemo da se odazovu na manifestaciju građani cijele županije i šire, doći će nam prijatelji iz Jarmine, iz Duge Međe, Sisačko – moslavačke županije – najavio je Horvatin. Šljive koje će se kuhati su iz Slavonije i čuvaje se u Trgocentrovoj hladnjači. – 20 posto onog što će se kuhati ide ekipi koja će kuhati, 30 posto udrugama civilnog društva, a 50 posto ćemo dati mogućnost svima koji dođu da kući odu s teglicom pekmeza – rekao je organizator.

Dodao je da su osigurane i razne aktivnosti za sve egenracije, od napuhanaca, natjecanja u ‘runjenju kuruze’, bacanju potkove, alki na zagorski način. -Devedesetih smo stali u obranu Hrvatske, a danas stajemo u obranu pripreme zdrave hrane – rekao je Horvatin. Gradonačelnik Ivan Hanžek istaknuo je da će pekmezijada biti događaj koji kod starijih izaziva nostalgiju. – Mlađi će pak imati priliku prvi puta vidjeti kako se sprema pekmez, kojeg načešće vide samo u trgovinama. Veseli nas da se ova manifestacija ovdje odigrava, zalažemo se da organizacija bude na vrhunskom nivou i ovom prilikom pozivam naše sugrađane i ljude iz cijele županije da dođu, opuste se i uživaju. Pripremljeno je i nešto za prezalogajiti, mogu garantirati vrhunsku ponudu – pozvao je Hanžek.

Župan Željko Kolar rekao je da ga interesira kako će ljudi prihvatiti ovu novu manifestaciju. – Mi u najboljim godinama svi pamtimo da su naše mame i bake doma kuhale pekmez, a novija generacija toga baš i nema. Imamo razne šoping centre gdje ga možete kupiti, ali se ne krčka pred vama, ne možete uživati u tom mirisu, ne znate da li su domaće šljive, ili uvezene, pa je ovo jedna vrlo lijepa prilika da mlade moderne mame koje puno više rade i provedu vremena na poslu dođu sa svojom djecom i one vide kako se to radi – rekao je župan.

Kolar je dodao da je ovo prvi puta da je Županija prihvatila da sudjeluje kao natjecatelj. – Zato jer mi uvijek pobjeđujemo, pa to onda nije interesantno – našalio se župan. – No, s obzirom na izuzetno jaku konkurenciju, prihvatili smo taj izazov, ali upravo zbog ove poruke koja se šalje, da je poželjno doma pripremati zimnicu. Želimo dati potporu Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ na ovoj inicijativi, da budemo i fizički prisutni, a ne samo kroz pomoć oko same organizacije. Čestitke Josipu i ekipi na organizaciji – zaključio je župan. Službeno otvorenje predviđeno je u 15 sati, u 17 proglašenje najboljih kuhara i pobjednika u sportskim igrama, a druženje se nastavlja do završetka manifestacije u 20 sati.

IZVOR: ZAGORJE.COM

Skip to content