Novosti

Prvi planinarski pohod PD „Zagorske steze“ u 2012. godini

Razdaljinu od Krapinskih Toplica do Zaboka dugu 18 km Milan Božinović iz Varaždina prošao je za 2 sata i 40 minuta

ZABOK – Da je kasna jesen ili rano proljeće ne bi se moglo poželjeti ljepše vrijeme od onoga na blagdan Sveta Tri Kralja, kada je Planinarsko društvo Zagorske steze organizirali prvi ovogodišnji pohod Zagorskim bregovitim putem. No, početak je siječnja, uobičajeno najhladnijega mjeseca u godini, sredina zime. Snijeg se mogao, onaj prirodni, vidjeti tek na udaljenim vrhovima slovenskih Alpi, tamo od crkve u Klupcima, gdje je bila prva postaja pohoda na 18 km dugoj stazi od Krapinskih Toplica do Planinarskoga grunta Picelj iznad Zaboka. Rastegnula se pješačka kolona dvjestotinjak članova dvadeset hrvatskih planinarskih društava, a tek oni sportski nastrojeni grabili su brzim hodom prema cilju iako nije bilo nikakva natjecanja niti pobjednika.

Planinarstvo je ljubav, kao i svako bavljenje sportom ili nekom rekreacijskom aktivnošću. Bez snijega put je bilo lakše svladati, a pogled na naše lijepo Zagorje uzvraćao je ljubav zaljubljenicima prirode. Okolne planine, od Medvednice, Ivanšćice, Strahinjčice do Cesargradske gore okružile su zatalasana brda načičkana kućama, klijetima i crkvama, a na drugoj strani u plavoj izmaglici dizale su se slovenske planine i nastavile kolo prema Samoborskome gorju i Plešivici. Užitak za oči. A iz svake klijeti pozivi da se svrati na čašicu rakije ili vina za krijepost i snagu umornih nogu. Topli čaj i kuhano vino dočekali su sudionike u Klupcima, gdje smo porazgovarali s nekolicinom.

Dolazak do Planinarskoga doma na Piclju nije bio kraj puta nego početak vesela druženja uz porciju graha i čašicu razgovora. I dogovora o planiranim novim pohodima prema Velebitu, Biokovu i dalmatinskim otocima koje će zabočki planinari obići ove godine. Dom je lijepo uređen izvana i unutra, gdje veliku prostoriju dnevnoga boravka grije novi kamin na kojemu se mogu osušiti znojne košulje radi nepredviđenoga sunca i topline početka siječnja. (nca)

Ivan SADAIĆ, PD Zagorske steze

– Danas na Tri Kralja imamo tradicionalni pohod od Krapinskih Toplica do Piclja u Zaboku, a za one koji toliko ne mogu izdržati, imamo skraćenu stazu Jurjevec – Klupci – Picelj. Mi često organiziramo pohode po svim zagorskim bregima od Sutinskih Toplica, preko Strugače, Ivanšćice i Strahinjčice, pa sve do Samoborskog gorja i Plešivice. Uvijek ima dosta planinara u grupi, od dvadeset do 30 sudionika, a na daljim turama i pedesetak.

Dubravka HRŽICA, dopredsjednica PD Zagorske steze

– Opet se, po deveti put, sreo u Zaboku Veliki broj planinara iz cijele države. Pozvali smo ih da si zaželimo dobru godinu s puno druženja. Pripremili smo u našoj kući na Piclju mačlo druženje, a kod crkve u Klupcima toplu okrjepu. Prošle smo godine puno napravili na Planinarskom domu. Uredili smo i potkrovlje, gdje se sada može i prespavati. Za sve planinare i grupe koje dođu u Zabok to je lijep i jednostavni smještaj i prostor za druženje.

Damir VALEC, PD Zagorske steze

– Danas je prekrasan dan i ima dosta planinara. Pravo vrijeme za duženje tijekom puta, a na Planinarskom domu na Piclju bit će još ljepše, uz dobru glazbu ćemo i zaplesati. Želim svima da se ugodno osjećaju na blagdan Sveta Tri Kralja ovdje na planinarskom gruntu. Putem smo morali svratiti i do nekih prijatelja u klijeti, jer bi se uvrijedili da smo prošli mimo njih, a da im se nismo javili. Njihov poziv i gostoprimstvo ne smijemo odbiti.

Milan BOŽINOVIĆ, PD MIV Varaždin

– Bio sam na svih devet pohoda. Bavim se atletikom, a specijalnost mi je radio-goniometrija. Da bih bio uspješan, moram malo više tih kilometara imati u nogama. Iz Krapinskih Toplica sam krenuo u 9 sati i malo sam se usput zadržao radi lijepoga vremena. Moram odmah nastaviti dalje i nema okrjepe do cilja. Očekivao sam da će biti snijega, za što treba više kondicije, ali ovo je lakša. Drugo je ići, na primjer, na Ivanšćicu.

Anđelko SOJČ, Oroslavje

– Hodam već 14 godina, derem već pete gojzerice i ispunjavam peti dnevnik. I opremu sam morao obnoviti jer sam ju potrošio. Danas mi je 689. pohod na kojemu sudjelujem. Svi su registrirani u dnevniku i ovjereni žigovima krajnjih mjesta. Lani sam išao na 63 pohoda u 52 tjedna, a na Trriglavu sam bio već peti put, hodajući 18 sati u tri dana obilaska. I ove i prošle godine ovu stazu do Zaboka prošao sam za 2 sata i 40 minuta.

Marijan FRIŠĆIĆ, PD Ivanec

– Prvi put sam išao na planinarski izlet 1959. godine na Strahinjčicu i od tada volim planinarenje. Često idem na Ivanšćicu, koja mi je blizu. Ranije je na izletima i pohodima bilo više mladih među planinarima. Danas su to uglavnom stariji ljudi, penzioneri. Treba opet zainteresirati i uključiti mlađe, jer je to zdrava i zabavna rekreacija, a naša okolica ima savršene uvjete, staze i planinarske domove koje treba što više koristiti.

Fotke:

1Dubravka hržica

2Damir Valec

3Milan Božinović

4Ivan Sadaić

7Marijan Friščić

9Anđelko Sojč

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content