Novosti

Prvih 60 godina Ansambla Zabok uz veliki slavljenički koncert

Povodom velikog jubileja Ansambla Zabok, ali nadolazećeg slavljeničkog koncerta, razgovarali smo s njegovom voditeljicom Senkom Jurina

Ansambl Zabok slavi 60. rođendan velikim koncertom i to po prvi puta u novoj Sportskoj dvorani. Bit će to rođendanski poklon za sve one koji vole folklorno stvaralaštvo, ali i za sve one koji su kroz godine sudjelovali u radu ansambla. Kako je započela čitava priča oko Ansambla ispričala nam je voditeljica Senka Jurina.

Ansambl Zabok osnovala je skupina naprednih omladinaca s područja tadašnje općine Zabok s ciljem da okuplja srednjoškolsku i studentsku populaciju. Orijentiranost na mlade naglašena je i u samom nazivu, a društvo je osnovano pod imenom Omladinsko kulturno umjetničko društvo Josip Debeljak. Isto tako, u počecima društva postoji zanimljivost u radu, a koja je nama iz današnje prespektive bila vrlo nejasna. Naime, nakon odluke o osnivanju 1958. u arhivi nema podataka o nastupima i to gotovo dvije godine. Istražujući što se zbivalo, otkrili smo da zaista nije bilo nastupa, ali da je prvi nastup bio odmah cjelovečernji koncert i to koreografiranog folklora iz različitih područja bivše države – ispričala je Jurina.

Kako dodaje, tim prvim postulatima, od početka djelovanja, Društvu je dana fizionomija koja se njeguje i danas, a to je rad s mladima, prenošenje vrijednosti folklorne baštine na mlade te orijentiranost na koreografirani folklor kao formu prihvatljiviju mladima. Ansambl Zabok 12 je puta u posljednjih 15 godina bio najuspješniji folklorni ansambl Županije prema ocjenama stručnih selektora. Dva prva mjesta i dva druga mjesta osvojena su izvedbama na Festivalima folklorne koreografije. Plesni parovi ansambla Zabok osvojili su na natjecanjima plesnih parova u izvođenju narodnih plesova, dva prva mjesta, dva druga i dva treća mjesta.

– Najvažnije od svega, 2013. godine Ansambl Zabok postao je nositeljem Certifikata vrsnoće za scensko izvođenje hrvatske folklorne umjetnosti, a ove godine, veteranska skupina ostvarila je program kojim je ansamblu dodijeljen i Certifikat vrsnoće za scensko izvođenje izvornog folklora – istaknula je Jurina. Kada je riječ o posebnostima Ansambla, njegova voditeljica ističe da je poseban po svemu.

Nema honorara

Ansambl Zabok, kako je rekla Jurina, jedini njeguje sve forme scenske primjene folklorne građe, dječji folklor, koreografirani, izvorni, plesni parovi, suvremene scenske obrade, Hrvatsko salonsko kolo, jedini ima Certifikat vrsnoće za izvorni i koreografirani folklor, jedini ima na programu cjelovečernji program sastavljen od folklorne građe svoje regije odnosno Zagorja, a koji je u umjetničkom smislu potvrđen od stane struke.

– Iznimnu pažnju poklanjamo školovanju i stručnosti voditelja. Možda nismo jedini, ali sigurno smo jedan od rijetkih ansambala u kojem voditelji ne primaju honorar za svoj rad. Činjenica je da su za to potrebni posebni pojedinci koji bez kalkulacija prepoznaju vrijednosti društvenog rada. Uvjerena sam da mi okupljamo i stvaramo baš takve. Oslanjamo se na znanje, stručnost i marljivi rad, a praksa je pokazala da s takvim pristupom uspjesi dolaze kao nagrada – naglasila je dugogodišnja voditeljica zabočkog Ansambla te dodala da je teško planirati mnogo u budućnost, no kako je sigurna da će i dalje biti posvećeni radu s djecom i mladima. A da je 60. rođendan važna obljetnica dokaz je i činjenica da Ansambl Zabok kroz čitavu godinu proslavlja taj jubilej. To čine onime što i publika, ali i oni najviše vole – koncertima.

Dosad su održali dva u ožujku i jedan u rujnu, a sam vrhunac svakako će biti onaj ove subote, 20. listopada u novoj sportskoj dvorani u Zaboku. Proslava 60. godišnjice zaključit će se redovnim godišnjim koncertom 29. prosinca ove godine.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content