Novosti

PU Unatrag 5 godina zabilježene su 84 provale u aute, od čega 7 na području OB Zabok

Policijska uprava krapinsko-zagorska u suradnji s Općom bolnicom Zabok potaknuta prošlogodišnjim porastom broja kaznenih djela provala u automobile na parkiralištu zabočke bolnice postavila je osam tabli kojima građane upozoravaju da ne ostavljaju vrijedne stvari u automobilu.

Ne smijemo poticati provalnike

Slanjem poruke građanima kroz karikaturni prikaz poznatog karikaturiste Srečka Puntarića želi se izmamiti nakratko osmijeh na njihova lica i podsjetiti ih da zaključavaju svoje automobile, ali i da u njima ne ostavljaju osobne i vrijedne stvari na vidljivom mjestu kako ne bi potaknuli provalnika na počinjenje djela.

Ploče je financirala Opća bolnica Zabok, a idejni projekt osmislila je policijska službenica za prevenciju Andreja Jurić s kojim se usuglasio Vladimir Ovčarić, voditelj službe za tehničko-uslužnu djelatnost u OB Zabok. Razlog što se zagorska policija odlučila za ovakve ‘simpatične’i uočljive table upozorenja je veliki broj kaznenih djela teške krađe provaljivanjem u osobne automobile, posebno unatrag pet godina kada ih je zabilježeno čak 84.

Razbijaju staklo, kradu torbice i novčanike…

Prema policijskoj statistici, provale u osobne automobile najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, pored gradskih i mjesnih groblja, zdravstvenih ustanova, trgovačkih centara, dječjih vrtića i sl.. i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.

U većini slučajeva, prema podacima zagorske policije, provalnici razbijaju stakla na vratima automobila, te otuđuju torbice i novčanike vlasnika i korisnika automobila, novce, dokumente, fotoaparate, mobitele. Svi takvi predmeti ostavljani su na vidljivom mjestu, a znalo se dogoditi da žrtva u novčaniku pored bankovne kartice drži i papirić s zapisanim brojem PIN-a kartice, čime se lopovu olakšava stjecanje i dodatne koristi dizanjem gotovine na bankomatu. Policija građanima savjetuje da prilikom napuštanja svojih automobila zatvore prozore i zaključavaju sva vrata, te ne ostavljaju stvari na meti provalnika. (M. Bašak)

Željko Cujzek, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske

Policijska uprava krapinsko-zagorska u niz preventivnih programa započelaje i s programom prevencije provala teških krađa u osobne automobile.U posljednjih pet godina zabilježili smo 84 provale u osobna vozila i ovim pločama želimo ljudima ukazati na to da ne ostavljaju na vidnim mjestima svoje vrijedne predmete i da počnu voditi brigu o svojim stvarima. Na području OB Zabok u proteklih petgodina zabilježeno je 7 takvih provalnih krađa u osobna vozila. Cilj nam je da ovakve akcije provedemo i s drugim institucijama kako bi ljudima omogućili da zaštite svoju imovinu i da ne budemo predmet osoba koje su sklone činiti kaznena djela.

Stanko Belina, ravnatelj Opće bolnice Zabok

Opća bolnica Zabok podržava ovu akciju Ministarstva unutarnjih poslova za sigurnost naših pacijenata i djelatnika koji i sami moraju voditi računa o tome da ne dovode u napast potencijalne provalnike i ne ostavljaju stvari koje bi mogle privući provalnike da naprave to kazneno djelo.

Andreja Jurić,policijska službenica za prevenciju

Ova karikatura Srečka Puntarića već se nekoliko godina koristi za prevenciju provalnih krađa, ali samo na lecima i plakatima. Sami plakati su od papira, namoče se na kiši i traju tek kratko vrijeme. Razmišljali smo kako riješiti problem, odnosno kako da ostavimo trag i osmislili ploču -obavijesni znak koji mora privući vašu pažnju kada prolazite pokraj njega i pročitate što na njemu piše.

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content