Novosti

Puhački orkestar DVD Špičkovina odličan na Međunarodnom natjecanju u Italiji

Prošlog vikenda, od 12.-14.4.2019., održalo se XXI. Međunarodno natjecanje puhačkih orkestara Flicorno d’Oro u Italiji, Riva del Garda. Ovo prestižno natjecanje je neslužbeno europsko prvenstvo puhačkih orkestara na kojem mogu nastupiti samo najbolji puhački orkestri iz pojedine države. Nastupilo je ukupno 36 orkestara iz Italije, Španjolske, Mađarske, Austrije, Belgije, Francuske, Slovenije, Češke, Njemačke i Hrvatske. U dosadašnjoj povijesti Flicorno d’Oro ukupno su nastupila samo 2 hrvatska orkestra (2017.) – Hrvatski Puhački Orkestar Gradska Glazba Imotski u 1st Category i Hrvatsko glazbeno društvo “Biranj” Kaštel Lukšić u 2nd Category.

S obzirom da je na prošlogodišnjem natjecanju puhačkih orkestara Republike Hrvatske, održanom u Novom Vinodolskom, PO DVD Špičkovina osvojio 1. mjesto s zlatnom plaketom i pohvalom, Hrvatski sabor kulture odlučio je preporučiti Orkestar za nastup na ovogodišnjem Flicorno d’Oro.

Orkestri nastupe na Flicorno d’Oro, prijavljuju u određenoj težinskoj kategoriji, a postoje Excellence, Superior, 1st Category, 2nd Category, 3rd Category. Puhački orkestar DVD Špičkovina je nastupio u 1st Category, gdje je odsvirao 3 skladbe: Storm Warning, Robert Sheldon (skladba za zagrijavanje), Old Folk Songs From Iceland, Luciano Feliciani (kompozicija koja je bila zadana za sve orkestre u 1st Category) i Gulliver’s Travels, Bert Appermont (odabrana skladba s popisa skladbi za 1st Category).

U konkurenciji izvanrednih orkestara koji su minimalno imali 70 i više glazbenika, (većinom studenata muzičkih akademija i profesionalaca), Puhački orkestar DVD Špičkovina (sastavljen od 51 glazbenika) je osvojio 7. mjesto u 1st Category (u konkurenciji 9 orkestara), s odličnim ostvarenim bodovima od 84,83 i srebrnom plaketom. Navedeni rezultat je potvrda iznimnog truda, rada i zalaganja uloženog u ovaj nastup od strane svih članova Orkestra i dirigenta prof. Ivana Kšeneka.

Od hrvatskih orkestara nastupila je i Vodička glazba Vodice, koja je u 3rd Category osvojila 71,00 bodova i 10. mjesto.

Orkestar je također iskoristio vrijeme u Italiji za kvalitetnu promociju Grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije i Hrvatske.

Puhački orkestar zahvaljuje svim sponzorima i dobrim ljudima koji su omogućili ostvarenje ovog velikog projekta, a posebice Gradu Zaboku na čelu s g. Ivanom Hanžekom i zamjenicom gradonačelnika gđom. Valentinom Đurek.

Pripremio Valentino Herceg

Download classifica2019.pdf
Skip to content