Novosti

Radionica prirodnog kuhanja “Hranom do zdravlja – Proljeće”

Ovog je vikenda u organizaciji Društva Naša djeca Zabok u suradnji sa Srednjom školom Zabok u ugostiteljskom kabinetu održana treća radionica prirodnog kuhanja Hranom do zdravlja – Proljeće koja je ponovo zainteresirala mnogobrojne volonterke Društva Naša djeca. Radionice se prema savjetu voditeljice Snježane Krpes organiziraju po godišnjim dobima kako bi se polaznicama dao uvid u to koje namirnice je najbolje koristiti u koje godišnje doba i koja je najbolja priprema da se sačuvaju svi korisni sastojci potrebni našem organizmu.

Za svako godišnje doba, tako i za proljeće, organizmu je potrebna priprema. S dolaskom proljeća, dani postaju sve duži, ljudi aktivniji, a priroda oko nas se budi. Isto se događa i u nama. Proljeće je važno godišnje doba promjena i čišćenja organizma od teške i začinjene hrane tijekom zime. Zato je polaznicama poslužen jutarnji „aperitiv“ za čišćenje jetre – žlica maslinova ulja i limunovog soka.

Proljeće u kuhinji?! Boja proljeća je zelena, a zeleno lisnato i ostalo zeleno povrće i klice, bogate vitaminima i mineralima, domaćini su na proljetnom tanjuru. Od žitarica, ječam je svojim blagim i kiselkastim okusom vrlo koristan za čišćenje organizma, dok su zelena, žuta i crvena leća idealne proljetne mahunarke. Općenito, proljetna prehrana je laganija, kuha se s manje masnoća i kraće, prevladavaju kiselkasti okusi (ocat umjesto limunov soka) te se koriste svježi začini.

Proljetni meni, koje su dobro raspoložene i kreativne polaznice pripremale zajedno s voditeljicom Snježanom Krpes, dočarao je svu raznolikost i prirodnu ljepotu proljeća u kuhinji. Jutro je započelo mirisnim i zdravim doručkom, šarenom povrtnom „kajganom“ od tofua (sojina sira), domaćim kukuruznim beskvasnim kruhom i domaćim pekmezom polaznica te kavom od žitarica bez kofeina.

Nakon kraćeg predavanja o „tajnama“ proljetne prehrane, prionulo se pripremi ručka. Vrlo brzo poslužena je i degustirana svijetla juha od poriluka i cvjetače, ječmena salata sa zelenim umakom od rikole, zapečena crvena leća, čips od kombu alge, dvije vrste proljetnih salata s ala-alfa klicama te nezaobilazan „šećer“ na kraju, osvježavajuća slatka krema s jabukama, ali bez zrna šećera. Bila je to subotnja proljetna rapsodija okusa i mirisa na tanjuru.

S obzirom na veliku zainteresiranost polaznica i njihovu želju za još ovakvih radionica, ciklus radionica po godišnjim dobima nastavit će se i dalje, a i cilj DND-a Zabok je promoviranje zdravog stila života kod djece i odraslih te stjecanje pravilnih pre<_st13a_personname>hrambenih navika.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content