Novosti

RADIONICA: ZABOK KREATIVNI GRAD/ MAPIRANJE DIONIKA IDENTITETA GRADA

Zabok je pristupio mreži kreativnih gradova potpisom Povelje 6. 4. ove godine u Rijeci a danas je u tijeku prva radionicu kako bi predstavnike ustanova, udruga i tvrtki i obrta iz oblasti kulture upoznali s projektom i krenuli u mapiranje potencijala grada, posebno onih koji nisu dovoljno iskorišteni.

Radionicu je organizirao Grad Zabok u suradnji s Udrugom gradova i Hrvatskim klasterom kreativnih i kulturnih industrija u okviru projekta “Kreativni gradovi Hrvatske”.

Sve prisutne je ispred Grada Zaboka pozdravila Valentina Đurek zamjenica gradonačelnika, ispred Udruge gradova HR Nives Kopajtich Škrlec i predsjednica Klastera Ivana Nikolić Popović.

Goran Kauzlarić, konzultant, suradnik Udruge gradova i predsjednica HKKKKI Ivana Nikolić Popović predstaviti su projekt Kreativnih gradova Hrvatske.

Najvažniji dio radionice je upoznavanje s modelom mapiranja potencijala Zaboka s naglaskom na nekretnine kao neiskorišteni potencijal, kulturnu i prirodnu baštinu, nematerijalnu baštinu.

Kako pametno graditi balans urbanog i ruralnog jedan je od najvećih izazova Zaboka, pokazala je vrlo živa rasprava na prvoj zabočkoj radionici u projektu Kreativni gradovi Hrvatske. S jedne strane, ljudi koji žive u ruralnim naseljima osjećaju se otuđeno i ne doživljavaju grad kojem administrativno pripadaju kao svoj, a s druge strane, postavlja se pitanje do koje mjere urbana sredina može podržavati ruralnu kulturu. Naravno, to su samo krajnje pozicije između kojih treba prepoznati prostor novih kreativnih mogućnosti i jedinstva različitosti. A s obzirom da se slične situacije pojavljuju i u mnogim drugim gradovima, to je svakako jedna od tema kojima će se u mreži KGH posvetiti posebna pozornost.

Već na samoj radionici, među naoko suprotnim stranama, pojavile su se polazne ideje o međusobnoj suradnji i zajedničkim projektima. Okupljanje, druženje i otvoreni dijalog predstavnika kulturnih institucija, udruga i umjetnika s nadležnima iz gradske uprave najbolji je put za bolje razumijevanje. Stoga je predloženo da se osigura prostor za redovite mjesečne susrete, a sljedeća KGH radionica je zakazana za 26. rujna.

Skip to content