Novosti

RADIONICE „ZDRAVO I FINO“ u VI. ciklusu projekta ‘Zdravo i fino’

Radionice zdravoga kuhanja i projekt „Zdravo i fino“ provodi se u okviru programa Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok, a u radionice kuhanja u kojima se usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica uključujemo i drugu zainteresiranu djecu pa na taj način širimo priču o važnosti zdrave i pravilne prehrane. Posebno smo sretni jer su nam se u posljednje dvije radionice priključila nova djeca koja su s nestrpljenjem iščekivala trenutak kada će se i oni moći aktivno uključiti u radionice – ispričala je voditeljica projekta Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok. „Cilj projekta „Zdravo i fino“ i jest promocija, odgoj i podučavanje djece i mladih o zdravoj prehrani, pravilnim prehrambenim navikama i zdravim životnim stilovima putem radionica kuhanja, zatim edukacija djece u osnovnim školama kroz pokazne radionice zdravoga kuhanja, ali i informiranje djece i odraslih o problemu debljine djece i mladih putem Savjetovanja „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u partnerstvu sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske“ – dodala je voditeljica projekta.

Zadnje dvije radionice imale su proljetnu i ljetnu tematiku u izboru jela i tehnika kuhanja, s obzirom na to da se jedna održala početkom svibnja (6.5.), a druga u drugoj polovici lipnja (17.6.), taman kad nam je ljeto već lagano zakucalo na vrata.

Tako smo u svibnju „meni“ prilagodili proljeću, i svakako da bude zanimljiv djeci. Kao primjer zdravog i energetski bogatog doručka i užine napravljeni su krekeri sa sjemenkama i kakao napitak. Puni energije djeca su u kuharskoj akciji tijekom radionice skuhala prefina jela, od predjela do čak dva deserta. Na proljetnom meniju tako se našla krem Juha od graška i brokule, Proljetne rolice s povrćem i preljevom, Meksički burgeri sa šalšom od rajčice i tofunezom, Proljetna salata, Kremica od jabuka i sokom od naranče te datulje omotane u čokoladu.

Na lipanjskog radionici predstavljena su djeci jela za posebne ljetne prigode, kao što su dječji rođendani i druženja, ali i ponešto od egzotičnih jela svjetskih kuhinja. Prostor radionice ispunio je miris povrtnog Curryja s basmati rižom na kokosovom mlijeku, domaće Vege lazanje s povrćem, crvenom lećom, svježim tofuom i bešamelom, Ljekovita šarena salata, Ljetna salata s bulgurom i prženim komadićima tempeha s preljevom od peršina, Muffini s borovnicama, malinama, jagodama s umakom od malina, Puding od lješnjaka, prosa i čokolade i Ljetni osvježavajući napitak od ananasa i svježih krastavaca s mentom.

Posljednje dvije radionice zdravoga kuhanja bile su više nego uspješne, zahvaljujući iskusnoj i uhodanoj kuharskoj ekipi asistentica i asistenata DND-a: Anki Ilinčić, Vjekoslavu Flegaru, Anji Kolarić, Meliti Hršak, Magdaleni Škreblin, Miji Hlaban, Lani Repovečki, Petri Poslek, Dubravki Kolarić na čelu s voditeljicom radionica zdravoga kuhanja Snježanom Krpes koja je osmislila cijeli koncept kuhanja i pripreme hrane s djecom za radionice Zdravo i fino. Svojim su fotografskim okom sve kulinarske vještine zabilježili Luka i Matija Smuk. Ovogodišnje radionice ponovo se provode u zabočkoj Zelenoj dvorani, dok DND Zabok VI. ciklus projekta Zdravo i fino provodi zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nakon održanih radionica, ono što nam je najvažnije su dojmovi djece polaznika radionica kuhanja, koja ni ovaj put nisu skrivala svoje oduševljenje, a posebno ona koja su nam se pridružila po  prvi put.

Svoje dojmove podijelila je s nama Tena: „Na radionici mi je bilo super! Naučila sam puno novih stvari što se tiče kuhanja. Sad znam kako mogu napraviti jela koja inače jedem, ali na malo drugačiji način pa sam baš sretna što sam išla.“ Karla također nije skrivala svoje oduševljenje: „Bilo je jako lijepo, ekipica je super i definitivno novo zabavno iskustvo. Upoznala sam i neke nove ljude, pa i nove recepte koje ću definitivno pokušati rekreirati kod kuće, i bilo bi lijepo ponoviti radionicu! Kuhali smo lazanje bez mesa to jest zamjena za meso bila je crvena leća i svježi tofu i stvarno je ukusno. Ostala jela su mi isto bila fina, posebno mi se svidio curry zbog toga što je malo ljutkast i smoothieji su bili odlični kao i deserti!“ Jedna od mlađih polaznica, Jana dodala je: „Na radionici je bilo prelijepo. Najviše mi se svidjelo kada smo radili puding, no najfiniji su mi bili muffini. Isto tako je bio fin i curry. Radionice su mi super jer tamo mi kuhamo i to kasnije kušamo. Jedva čekam sljedeću radionicu!“

Za ljetnu avanturu kuhanja, kreativan tim suradnika Zdravo i fino DND-a Zabok priprema se za kulinarski posjet Društvu „Naša djeca“ Mali Lošinj s jednom pokaznom radionicom Zdravo i fino za djecu, kao i jednu specijalnu edukativnu radionicu za asistente/ice i volontere/ke u radionicama Zdravo i fino.

Skip to content