Novosti

RADNI POSJET: Strani novinari i poduzetnici prošle su srijede posjetili Krapinsko-zagorsku županiju u sklopu EU kampanje Grayling.

Ćurlin: Ministarstvo gleda dvorac Bračak kao inkubator budućih i inovativnih ideja

Ravnatelj REGEA-e, Julije Domac predstavio je novinarima i gostima projekt rekonstrukcije Bračaka i uspostave energetskog centra.

Ispred dvorca Bračak protekle je srijede održano središnje događanje u sklopu radnog posjeta stranih novinara i poduzetnika našoj županiji, a sve kao dio europskog projekta Grayling. Cilj posjeta Krapinsko – zagorskoj županiji bio je obilazak objekata koji su uređeni po principima energetske učinkovitosti. Poseban je naglasak stavljena na dvorac Bračak čija će rekonstrukcija započeti na jesen, nakon čega će postati energetski centar sjeverozapadne Hrvatske. Okupljene je pozdravio ravnatelj REGEA-e, Julije Domac napomenuvši da će pri uređenju dvorca slijediti primjer jedne norveške farme koja je uređena po principu energetske učinkovitosti. Dobrodošlicu je gostima poželio i župan Željko Kolar dodavši da je Zagorje zelena regija koja mnogo ulaže u zaštitu okoliša, prirode i energetske učinkovitosti. Ivan Hanžek, zabočki gradonačelnik, poželio je dobrodošlicu gostima u Zabok i poručio im neka se barem još jednom vrate. Iako Norveška nije članica Europske unije, njen je veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku istaknuvši važnost proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Još jedan uvaženi gost bio je Peter Polajnar ispred Opće uprave Europske komisije za proširenje. – Europska unija već je mnogo uložila u ovu regiju, a nakon ulaska bit će mnogo sredstava iz strukturnih fondova koji će se moći iskoristiti za razne projekte – naglasio je Polajnar. Na temu strukturnih fondova nadovezao se iVenko Ćurlin, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU. -Ministarstvo priprema politiku održivog razvoja u dva aspketa. Prvi aspekt jest da se ide u korak s EU, a drugi da se sačuvaju sve ljepote koje Hrvatska ima – naglasio je Ćurlin dodajući da će ministarstvo pomoći svima koji se žele educirati za pripremu projekata kojima bi se dobila sredstva iz strukturnih fondova. Na kraju formalnog djela događanja, domaćini su proveli goste kroz dvorac Bračak te im ga ukratko predstavili.

Polajner: Europska unija već je mnogo uložila u ovu regiju, a nakon ulaska bit će mnogo sredstava iz strukturnih fondova koji će se moći iskoristiti za razne projekte.

Rekonstrukcija dvorca Bračak započet će u jesen. Projekt je to vrijedan 22 milijuna kuna, a u njegovu provođenju sudjeluju Regionalna energetska agencija SZ Hrvatske, Fond za energetsku učinkovitost, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a određena je sredstva odlučila dati i Kraljevina Norveška.

Izvor: Zagorski list

Skip to content