Novosti

Radnici Dekora, njih 70-ak, zbog neisplate plaće za travanj jučer obustavili rad

Radnici strahuju i da većinski vlasnik i direktor potpuno ne unište njihovu tvornicu

Radnici zabočkog Dekora, poduzeća koje se bavi proizvodnjom lustera, vanjske rasvjete i grijalica, njih 70-ak, jučer su zbog neisplata plaća za travanj i svibanj, kao i zbog toga što, kako kažu, strahuju da većinski vlasnik Dragutin Plahutar uz pomoć direktora Miroslava Rasonje do kraja ne uništi tvornicu s namjerom da je na kraju i zatvore, jučer ujutro krenuli su u štrajk. Pregovori Uprave i Sindikata jučer su potrajali sve do 14.30 sati.

Štrajk nije završen

Teritorijalni povjerenik SSSH-a za Krapinsko – zagorsku županiju Leo Jakušić rekao nam je kako je štrajk zasad stavljen u mirovanje te da će radnici nazad na posao.

– Dogovoreno je da će se plaća za travanj isplatiti do konca tjedna, a plaća za svibanj do konca mjeseca s time da poslodavac isplati i sve poreze i doprinose. Nismo završili sa štrajkom, već smo ga samo stavili u mirovanje i ako se do petka do kraja radnog vremena plaća za travanj ne isplati, radnici će od ponedjeljka, bez posebne najave i postupka mirenja ponovo u štrajk – rekao je Jakušić. Inače novinarima je zabranjen ulazak u krug tvornice, a radnici kažu kako većinski vlasnik godinama izvlači njihovu zaradu za svoje interese, dizao je kredite na račun Dekora, kupovao Strahinjčicu, Stražaplastiku, Samoborsku banku, a crni dani za Dekor počeli su prije deset godina kad je Plahutar počeo graditi vodeni centar u Krapinskim Toplicama. Za to vrijeme otpuštali su se radnici, a prije tri godine smanjio je plaću za deset posto. Trenutno radnici u proizvodnji imaju neto plaću od oko 2600. kuna.

– Kad smo pitali kad će i direktor Rasonja na minimalac, Plahutar nam je objasnio kako on usluge obavlja i fakturira preko svoje firme te da neće smanjiti račune.

Kupuju aute, a mi gladni

Sramotno je da vlasnik i direktor kupuju luksuzne aute, a mi nemamo čime hraniti djecu. Kad im to kažemo, vele da smo mi većinom sa sela, da doma hranimo kokoši i purice, obrađujemo zemlju i da nitko neće ostati gladan. Sramota je da se s jedne strane razmeću novcem, a s druge strane nemaju za plaće – kažu radnici.
Izvor: večernji.list

Skip to content