Novosti

Radnici zabočkog Dekora započeli štrajk

Radnici tvornice rasvjete DEKOR na obustavu rada nisu se odlučili samo zbog neisplaćenih plaća već zbog opasnosti da većinski vlasnik Dragutin Plahutar uz pomoć direktora Miroslava Rasonje do kraja uništi tvornicu i da je na kraju zatvori.

Zbog ne isplate plaća za travanj i svibanj kao i ignoriranja radničkih zahtjeva kao i ignoriranja radničkih zahtjeva, (odbijanje izdavanja Potvrde o ne isplati iste), te sistematskog i daljnjeg osiromašivanje, kao i niza drugih oblika kršenja Zakona o radu, a na štetu radnika, SMH-IS Sindikalna pordužnica u Dekoru iz Zaboka odlučila je organizirati štrajk.

U Dekoru je zaposleno 60-tak radnika, a štrajk je započeo danas u 7,00 sati i trajati će do ispunjenja zahtjeva radnika.

“Pokušali smo na sve moguće legalne i zakonite načine mirno riještiti nagomilane probleme, međutim dobivali smo samo prazna obećanja. Nismo željeli ovaj štrajk, ali očito ne postoji drugi način da ostvarimo svoja prava i riješimo nagomilane probleme” – izjavio je za Zagorje.com predsjednik Štrajkaškog odbora Darko Princ.

Priopćenje radnika tvornice Dekor prenosimo u cjelosti.

SINDIKAT
TVORNICE RASVJETE DEKOR D.O.O.
Z A B O K
PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Radnici tvornice rasvjete DEKOR na obustavu rada nisu se odlučili samo zbog neisplaćenih plaća već zbog opasnosti da većinski vlasnik Dragutin Plahutar uz pomoć direktora Miroslava Rasonje do kraja uništi tvornicu i da je na kraju zatvori.

Goinama od kada je većinski vlasnik kupio DEKOR izvlačio je našu zaradu za svoje interese, dizao kredite na račun DEKORA, kupovao Strahinjćicu Krapina, Stražaplastiku Hum na Sutli ,Samoborsku banku Samobor ,a pogotovo zadnjih deset godina kada je počeo graditi vodeni centar u Krapinskim Toplicama, a koji gradi već sramotnih deset godina od kada su i počeli crni dani za radnike DEKORA.

Za to vrijeme su se otpuštali radnici, prije tri godine smanjio je plaću svim radnicima za 10 posto što se i danas sprovodi i objašnjavao im kako je kriza i da nema posla a posla je bilo .

Radnici DEKORA nisu dobili plaće za 4 i 5 mjesec te su tražili da im se daju dodatne potvrde koje traži FINA da mogu podnijeti zahtiev za izravnu naplatu ali direktor ih ne želi dati (što je protuzakonito a sama neisplata plaće kazneno djelo).

Većinski vlasnik Dragutin Plahutar prije mjesec dana je radnike obavijesti da od 01.07.2o13 idemo na minimalnu plaću. Od prošle godine neki su radnici dobili otkaze i to mu nije bilo dosta te je i ovih dana dato nekoliko otkaza tako da je DEKOR sveo na nekih 6o radnika.

Kada smo pitali da li će i direktor ići na minimalac, većinski vlasnik nam je objasnio da on ne jer direktor Miroslav Rasonja svoje usluge obavlja za Dekor i fakturira preko svoje firme te da on neće smanjiti svoje račune koje fakturira DEKORU jer ima velike troškove.

Radnici se pitaju kako je to moguće kad je direktor taj koji je odgovoran za posao a tvrdi da je kriza da nema posla a imamo informacije da mjesečno ispostavi račun na pozamašnu svotu koju si uredno isplaćuje dok radnici DEKORA ne dobivaju plaće i još će na kraju ići i na minimalnu plaću, a pitanje da li će ju opće dobiti i kada.

Najžalosnije da nam je sestrinska firma AQUA VIVAE iz Krapinskih Toplica svih ovih godina bila dužna pozamašne svote za naše usluge i našu robu koja joj je fakturirana a ona to nije plaćala i po godinu dana . I sada nam je navodno dužna iznos koji bi pokrio cca šest naših plaća iako većinski vlasnik Dragutin Plahutar tvrdi da je svoje obaveze prema DEKORU ispunio.

Radnici DEKORA tvrde da nije sve kriva kriza koja nam se nameće kao jedini razlog ovog stanja u kojem se DEKOR našao, da posla ima i radilo se puno prekovremeno, a imamo neke informacije da su se ponuđeni poslovi i odbijali.

Radnici smatraju da bi DEKOR Zabok mogao biti vodeća tvornica rasvjete u Hrvatskoj, te ovim putem pozivaju državne institucije da dođu u DEKOR ispitaju poslovanje DEKORA zbog čega je DEKOR došao u takovu katastrofalnu situaciju, jer smatraju da su se na nezakonit način izvlačile naše zarade u korist povezanog društva AQUA VIVAE.

S štovanjem,

SINDIKAT I OSTALI PRIDRUŽENI ZAPOSLENICI TVORNICE RASVJETE DEKOR D.O.O. ZABOK

Izvor: Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content