Novosti

Raspored misa za božićne blagdane

Raspored misa za božićne blagdane


24.12. ČETVRTAK – Adam i Eva, Badnjak

06.00 h

21.30 h večernja božićna misa kod sv. Antuna u Grabrovcu

23.30 h Božićni igrokaz župna crkva (firmanici)

24.00 h polnoćka ŽUPNA CRKVA

Iza polnoćke kuhanim vinom časti krčma: „Polanović“


25.12. PETAK ROĐENJE GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA BOŽIĆ

09.00 h

11.00 h župna misa i blagoslov djece


26.12. SUBOTA Sveti Stjepan Prvomučenik

08.00 i 11.00 h

27.12. NEDJELJA SVETA OBITELJ Isusa, Marije i Josipa, Sv. Ivan ap.

07.30 h nakon mise blagoslov vina

10.00 h župna Krštenja: Jan Rožić i Sara Poljak

Iza mise Božićni koncert: „Puhači orkestar DVD Špičkovina.“

Božićna poruka župnika Marijana Culjaka

Poruka za Božić 2016.

U jednoj noći svake godine, lijepo je biti drugačiji. Imati nove spoznaje i misliti pozitivne misli. Izaći iz svoje stvarnosti, često opterećene surovošću života za koju smo uglavnom i sami puno krivi, ostaviti sve po strani i zagledati se u mali plamen svijeće.

U tom trenutku sve postaje nevažno. Uopće je nevažno da li sam u kolibi ili palači, sam ili okružen članovima obitelji, bolestan ili zdrav, bogat ili siromašan. Ništa me ne odvlači od plamena svijeće. Ona polako gori i topi se, smanjuje se , nestaje. No ona tako mala, razgrće tamu, tjera mrak, širi svijetlo. Ona daje toplinu, razgaljuje srca, budi davno zatomljena sjećanja o mirisu bora, skromnim ukrasima, pucketanju vatre i igranju sjena po zidovima.

U tim sjenama otkrivamo aktere prve betlehemske noći: anđele, pastire, ovce, štalicu, dijete… da, dijete. I noćas se Bog spustio k nama kao dijete, malen slabašan, ranjiv, prozebao. Toliko je potreban našeg dodira, našeg zagrljaja, topline našeg srca. On, neizmjerno bogat ljubavlju i milosrđem postaje krajnje siromašan da se ni ti ni je ne trebamo stidjeti pred njim i da naše siromaštvo za njega postane bogatstvo ako mu dopustimo da nas dotakne.

Doista, čarolija je to božićne noći. A zašto samo božićne? Zašto već u jutro zaboravimo smirujući plamen male svjećice i dopuštamo da ga ugasi bura užurbanosti i jurnjave, straha i nespokoja. Zašto ne zadržimo u sebi neprestano taj trenutak drhtavog plamena koji svejedno gori makar mi pobjegli u tamu svakidašnjice. Božić jednom dogođen neprestano traje ali mi smo se umorili od te idile ljubavi i spokoja. Težimo za bukom, vrevom, stresom, nezadovoljstvom… kako bi mogli drugima pričati o svojoj nevolji i buditi sažaljenje.

Pogledaj još jednom tu malu svijeću, nevidljivu pod bljeskom reflektora modernog vremena. Ona se ne boji, ona jednostavno svijetli i gori, gori i topi se i tako ispunjava smisao svoga postojanje. Zapaljena je vatrom ljubavi iz Betlehemske štalice.

Blagoslovljen Božić.

Vaš župnik Marijan Culjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content