Novosti

Raspored misa za božićne blagdane

Raspored misa za božićne blagdane


24.12. ČETVRTAK – Adam i Eva, Badnjak

06.00 h

21.30 h večernja božićna misa kod sv. Antuna u Grabrovcu

23.30 h Božićni igrokaz župna crkva (firmanici)

24.00 h polnoćka ŽUPNA CRKVA

Iza polnoćke kuhanim vinom časti krčma: „Polanović“


25.12. PETAK ROĐENJE GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA BOŽIĆ

09.00 h

11.00 h župna misa i blagoslov djece


26.12. SUBOTA Sveti Stjepan Prvomučenik

08.00 i 11.00 h

27.12. NEDJELJA SVETA OBITELJ Isusa, Marije i Josipa, Sv. Ivan ap.

07.30 h nakon mise blagoslov vina

10.00 h župna Krštenja: Jan Rožić i Sara Poljak

Iza mise Božićni koncert: „Puhači orkestar DVD Špičkovina.“

Božićna poruka župnika Marijana Culjaka

Poruka za Božić 2016.

U jednoj noći svake godine, lijepo je biti drugačiji. Imati nove spoznaje i misliti pozitivne misli. Izaći iz svoje stvarnosti, često opterećene surovošću života za koju smo uglavnom i sami puno krivi, ostaviti sve po strani i zagledati se u mali plamen svijeće.

U tom trenutku sve postaje nevažno. Uopće je nevažno da li sam u kolibi ili palači, sam ili okružen članovima obitelji, bolestan ili zdrav, bogat ili siromašan. Ništa me ne odvlači od plamena svijeće. Ona polako gori i topi se, smanjuje se , nestaje. No ona tako mala, razgrće tamu, tjera mrak, širi svijetlo. Ona daje toplinu, razgaljuje srca, budi davno zatomljena sjećanja o mirisu bora, skromnim ukrasima, pucketanju vatre i igranju sjena po zidovima.

U tim sjenama otkrivamo aktere prve betlehemske noći: anđele, pastire, ovce, štalicu, dijete… da, dijete. I noćas se Bog spustio k nama kao dijete, malen slabašan, ranjiv, prozebao. Toliko je potreban našeg dodira, našeg zagrljaja, topline našeg srca. On, neizmjerno bogat ljubavlju i milosrđem postaje krajnje siromašan da se ni ti ni je ne trebamo stidjeti pred njim i da naše siromaštvo za njega postane bogatstvo ako mu dopustimo da nas dotakne.

Doista, čarolija je to božićne noći. A zašto samo božićne? Zašto već u jutro zaboravimo smirujući plamen male svjećice i dopuštamo da ga ugasi bura užurbanosti i jurnjave, straha i nespokoja. Zašto ne zadržimo u sebi neprestano taj trenutak drhtavog plamena koji svejedno gori makar mi pobjegli u tamu svakidašnjice. Božić jednom dogođen neprestano traje ali mi smo se umorili od te idile ljubavi i spokoja. Težimo za bukom, vrevom, stresom, nezadovoljstvom… kako bi mogli drugima pričati o svojoj nevolji i buditi sažaljenje.

Pogledaj još jednom tu malu svijeću, nevidljivu pod bljeskom reflektora modernog vremena. Ona se ne boji, ona jednostavno svijetli i gori, gori i topi se i tako ispunjava smisao svoga postojanje. Zapaljena je vatrom ljubavi iz Betlehemske štalice.

Blagoslovljen Božić.

Vaš župnik Marijan Culjak

Skip to content