Novosti

Rasprava na temu “Županije- nosioci razvoja”

U okviru konferencije Small and Medium Business Forum, koju je kao najavu ovogodišnjeg Poslovnog uzleta organizirao Poslovni dnevnik, u utorak 19.1.2016. u Zagrebu je održana rasprava na temu „Županije – nosioci razvoja“.

Sudjelovali su predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk, župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, župan Varaždinske županije, Predrag Štromar, župan Virovitičko-podravske županije, Tomislav Tolušić i župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar.

Upitan jesu li županije uistinu nosioci razvoja, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako županije u okviru svojih mogućnosti zaista jesu nosioci razvoja, no ipak postoje financijska ograničenja. Smatra kako su funkcionalna i fiskalna decentralizacija nužne za regionalni razvoj Hrvatske. -Jako dobro poznajemo stanje na terenu i zato bi nam država trebala prenijeti dio ovlasti jer se one odnose upravo na taj teren- poručio je župan Kolar.

U sklopu rasprave istaknuta je i potreba temeljite analize trenutnog stanja i učinka eventualne buduće reforme, dok je kao zaključak panela izdvojena potreba za daljnjom decentralizacijom, umjesto nerijetko spominjanog ukidanja postojećih županija.

Kao primjer dobre prakse u području decentralizacije naveden je primjer Poljske koja je pametnim korištenjem sredstava iz EU fondova te posebnim raspoređivanjem sredstava na regionalnoj razini postala uzor svim zemljama u Europi. Hrvatska zajednica županija i ove će godine u svibnju održati Forum hrvatskih i poljskih regija na kojima će jedna od tema svakako biti i decentralizacija.

Skip to content