Novosti

Razgovor s Božidarom Gorupom, predsjednikom Uprave tvrtke „Gorup“ d.o.o., prvim zagorskim milijarderom

Tvrtka Gorup d.o.o posluje i više nego odlično. Dok su u 2011. godini prihodi narasli na 820 milijuna kuna, na kraju 2012. godine tvrtka je ostvarila milijardu kuna konsolidiranih prihoda.

Božidar Gorup s mlađim bratom Damirom započeo je vlastiti posao prije dvadeset godina. Budući da ljudima na selu u obradi zemlje trebaju umjetna gnojiva, zaštitna sredstva i sjemena, započeo je obiteljski posao u tom smjeru. Otvorio je malu poljoprivrednu trgovinu i apoteku te unajmio dostavno vozilo za prijevoz repromaterijala.

Bioplinsko postrojenje vrijedno 4,1 milijun kuna

Znajući da je hrana elementarna ljudska potreba, smjer njegova poslovnog razvoja i rasta bila je poljoprivredna proizvodnja hrane i trgovina. – U eri potrošačkog ludila i velikih poslovnih brojki, izbijanjem svjetske gospodarske krize, pokazalo se da je neatraktivni posao kojim se mi bavimo dugoročno održiv i stabilan. I to je bio razlog našeg uspjeha i rasta u posljednjih 6 kriznih godina, kada smo s 400 milijuna prihoda (na kraju 2007.), s 20-postotnim rastom svake godine, 2011. narasli na 820 milijuna kuna i, na kraju 2012., prekoračili tu magičnu crtu od milijardu kuna konsolidiranih prihoda – otkriva nam Božidar Gorup, prvi zagorski milijarder, formulu poslovnog uspjeha svoje tvrtke. Kaže da su u zadnje dvije godine značajnije ušli u stočarstvo i u obnovljive izvore energije, a u planu je da se u sljedeće tri do četiri godine okončaju investiciju koju su započeli i koju planiraju uložiti 70 milijuna eura.

– Imamo tvornicu biodizela što je investicija od 10 milijuna eura, a trenutno u Rovišću kod Bjelovara gradimo prvo bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije, čija je vrijednost 4,1 milijun eura. Spremamo se i za investiranje u gradnju hidrocentrala u Hrvatskoj, a u tijeku su i pregovori za preuzimnje hidrocentrale kod Konjica u Bosni i Hercegovini – objasnio je Gorup. -Trenutno integriramo poljoprivrednu proizvodnju na 100.000 ha obradivog zemljišta za koje isporučujemo repromaterijal. Na 55.000 ha sijemo kukuruz, a na 45.000 ha ostale kulture, pšenicu, ječam, soju, suncokret i uljanu repicu. U 2012. godini otkupili smo 150.000 ha uljarica i žitarice, ali je naš potencijal na 100.000 ha urod od oko 500 tisuća tona, što znači da imamo izuzetan potencijal rasta za još 700 milijuna kuna na osnovi mogućeg otkupa razlike od 350 tisuća tona poljoprivrednih proizvoda – rekao je poduzetnik te dodao da je tvrtka financijski stabilna te da je spremna suočiti se s europskom konkurencijom.- Pozdravljam odluku Vlade da zemlju ne prodaje i iznajmljuje strancima, ali očekujemo da se državno zemljište ne dijeli „na kapaljku“ onima koji nisu u stanju ponuditi tržištu velike količine hrane. Činjenica je da Hrvatska proizvodi manje hrane, nego 1990. godine. Za naših 20.000 krava potrebno je 20.000 ha pašnjaka. Dobijemo li od države ove površine, znatno ćemo pojačati domaću proizvodnju hrane. Ako ne dobijemo zemlju, neće biti ni tih krava, ali ćemo u svakom slučaju razvijati farme sa 15.000 tovne junadi – objasnio je Božidar Gorup.

‘Ne odustajem od ideje podizanja ekološkog zabavnog parka’

Razvojem stočarstva, tvrtka „Gorup“ ima tri cilja. Prvi je dobivanje poticaja iz EU,drugi je iskorištavanje postojećih vlastitih resursa, a treći je iskorištavanje bioplina.

– U našoj županiji nema velikih površina, jer su površine rascjepkane. Na njima je oko 40.000 ha zapuštenog i neobrađenog zemljišta. Tu bi Vlada morala uvesti porez na ovakve parcele. To bi prisililo vlasnike da takve parcele obrađuju, iznajme ili prodaju. Vlada bi morala osnovati i agenciju koja bi izvršila popis neobrađenih parcela, potražila vlasnike i s njima dogovorila otkup njihovih parcela.Vlasnici koji nisu u stanju obraditi svoje zemlju predali bi je agenciji. Kad agencija prikupi dovoljan broj parcela za okrupnjavanje, prodala bi ih većim poduzetnicima, a vlasnicima isplatila ugovornu cijenu zanjihove parcele – predložio je poduzetnik zanimljivu ideju. Objašnjava, samo s jednog hektara zemlje, kojeg ima gotovo svaka okućnica u Zagorju, može se proizvesti bioplina dovoljno da pokreće automobil s prosječnom potrošnjom od 7 litara pogonskog goriva na 100 km, to jest da godišnje prevali 63.000 km. Što se pak turizma tiče, Božidar Gorup za sada ne vidi mogućnost ulaganja u Hrvatsko zagorje, ali ne odustaje od vlastitog projekta „Krapeta“ d.o.o., to jest podizanja ekološkog zabavnog parka u netaknutoj prirodi na području općine Jesenje. Na upit, da li će se kandidirati za gradonačelnika Klanjca rekao je da što se njega osobno tiče, nije baš za to, jer kao poslovan čovjek nema vremena za intenzivnije bavljenje politikom. No zna da će njegova stranka HSLS biti uporna da ga kandidira, pa ovo pitanje ostaje još otvoreno.

Gorup: Imamo tvornicu biodizela što je investicija od 10 milijuna eura, a trenutno u Rovišću kod Bjelovara gradimo prvo bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije, čija je vrijednost 4,1 milijun eura. Spremamo se i za investiranje u grdnju hidrocentrala u Hrvatskoj, a u tijeku su i pregovori za preuzimanje hidrocentrale kod Konjica u Bosni i Hercegovini.

– U našoj županijinema velikih površina, jer su površine rascjepkane. Na njima je oko 40.000 ha zapuštenog i neobrađenog zemljišta. Tu bi Vlada morala uvesti porez na ovakve parcele. To bi prisililo vlasnike da takve parcele obrađuju, iznajme ili prodaju

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content