Novosti

Razumijevanje mehanizma i procesa korupcije

Početkom travnja Grad Zabok će započeti sa serijom antikorupcijskih radionica pod vodstvom trenera iz zagrebačke konzultantske tvrtke Chronos Info. Projekt pod nazivom „Identificiranje osjetljivosti organizacije na korupciju te izrada i provođenje strateškog plana prevencije korupcije u lokalnoj samoupravi uporabom metode participativnog pristupa“ financira LGI-a (Local Government and Public Service Reform Initiative). Sudjelujući u projektu gradovi Zabok i Vrbovec postaju pilot gradovi i svojevrsni inkubatori znanja i inovativnog pristupa prevenciji i sprečavanju korupcije.

Direktni rad s lokalnim vlastima biti će proveden kroz niz interaktivnih radionica u kojima će uz gradonačelnika, sudjelovati i odgovorni javni službenici i dužnosnici u tijelima lokalne vlasti kako bi im se pružio bolji uvid u mehaniku, dinamiku i procese korupcije, te kako bi im bilo preneseno znanje potrebno za nastavak rada s lokalnom samoupravom. Sve treninge i radionice vodit će stručnjaci iskusni u radu s lokalnim vlastima.

U radu se koristi participativan i interaktivan pristup (kombinacija teoretskih objašnjenja i iskustveno učenje prilagođeno principima učenja odraslih). Koristeći taj pristup, sigurno radno okruženje, motivaciju i aktivno sudjelovanje svih sudionika osigurat će se i efikasno usvajanje znanja i vještina potrebnih za bavljenje tako osjetljivim područjem kao što je podizanje svijesti o štetnosti korupcije i potrebi i prevencije.

Provedbom projektnih aktivnosti i realizacijom projekta, a koji je u skladu sa Nacionalnim antikorupcijskim programom Vlade Republike Hrvatske, namjeravamo doprinijeti smanjenju i konačnom ukidanju opasne korupcijske prakse u Hrvatskoj. Rezultati pilot projekta bit će priprema zajednice za prevenciju ili suočavanje sa korupcijom koja iznutra potkopava ekonomiju društva iznutra i narušava temeljne vrijednosti socijalnih odnosa u demokratskom i civilnom društvu. Na taj načinj se u javnosti mijenja percepcija gradske uprave, povećava se transparentnost njezinog rada te ostvaruje ili vraća povjerenje građana.

Skip to content