Novosti

Recikliranjem do umjetnosti, radionica TRASH ART

Cilj projekta je osvještavanjemladih o stanju gomilanja otpada u neposrednoj okolini te razvijanje proaktivnog stava o mogućnosti stvaranja novih vrijednosti kako umjetničkih tako upotrebnih.

Korištenjem novih tehnologija interneta te tradicionalne literature učenici otkrivaju pojam konzumerizma uz koji se veže i gomilanje otpada. Važna je edukacija na povijesno-umjetničkoj osnovi koja ima ulogu upoznavanja s umjetnicima i umjetničkim djelima Trash arta. U djelima vetrana poput Pabla Picassa i Césara Baldaccinija te mlađih naraštajaTima Noblea i Sue Webster,HA Schulta, Chrisa Jordana i Vik Munizaprepoznajemo reakciju na potrošački mentalitet današnjice.

Iskorištavanjem odbačenih stvari koje prikupljaju kod kuće i više ne koriste, poput različite ambalaže, plastičnih boca, čepova, oštećenih igračaka, ostataka tekstila, vune, žica, vijaka, daščica i različitih predmeta, učenici kroz kreativni, stvaralački proces promišljaju, proučavaju i oblikuju nove vrijednosti i predmete. Odbačeni predmeti postaju tako ljudski ili životinjski likovi u raznim situacijama ili položajima koji nose određenu poruku i stvaraju interakciju s konzumentom.

Kroz svojevrsnu angažiranu akciju učenici ostvaruju komunikaciju s publikom (konzumentima) i tako ih potiču na razmišljanje , djelovanje i izražavanje stava.

Skulpture koje učenici izrađuju manjeg su formata i postavljaju se u interijer škole i na neugledna, onečišćena mjestu u neposrednoj okolini Grada Zaboka, ne bi li bila zapažena „nekom oku koje ovaj svijet pažljivo promatra“. Neki od nas neće ih vidjeti, neće imati vremena zastati, neće željeti mijenjati stvarnost, niti znati prepoznati kao ekološki osviještene skulpture. Zato u završnom procesu te iste skulpture učenici fotografiraju na različitim lokacijama u gradu Zaboku, na mjestima gdje dominira smeće ili gdje se gomila otpad, kao svojevrsne male „spomenike“ koje je preoblikovala ljudska ruka i dala im određeni smisao.

Fotografije skulptura – malih umjetničkih kreacija, koje će učenici postaviti na mrežne stranice Škole postat će dostupniji i pristupačniji medij koji će zasigurno poslati jasnu poruku većem broju konzumenata.

Nositelji: Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, učenici 1. razreda likovne umjetnostii dizajna

Mentor: Carmen Bačura Potočić, prof

Vrijeme:Dan planeta Zemlje 22.4. 2013.

Skip to content