Novosti

REDUKCIJA LINIJA CUGA U ZAGORJU

Vijest

Iz HŽ Putničkog prijevoza nismo dobili službenu potvrdu koje će se linije vlakova ukinuti vikendom, iako upućeni tvrde da će se linije za Gornju Stubicu subotom prorijediti, a nedjeljom posve ukinuti

HRVATSKO ZAGORJE

Nema Zagorca koji se tijekom svog života vlakom nije vozio na posao, školu, fakultet ili makar samo na izlet, a zagorski je cug osobito popularan kod Zagrepčana koji su si od nekada stvorili naviku odlaska subotom i nedjeljom ”vlakom vu toplice”. Iako sada češće koristimo automobil i vlak više nije toliko popularan, a vikendima su putnici prorijeđeni, nekima je i dalje jedino prijevozno sredstvo.

Umirovljenici, učenici, studenti…

Zbog toga su iznenadila spekuliranja da će se reducirati linije vlakova prema Krapini i Gornjoj Stubici subotom te da bi se nedjeljom vlakovi čak posve ukinuli. Na stanici u Gornjoj Stubici u nedjeljno poslijepodne nema mnogo putnika, no oni koji čekaju vlak računaju na to da će se njime voziti i dalje. Vikendom su to uglavnom vikendaši umirovljenici koji dolaze u stubički kraj iz Zagreba te planinari koji s početkom proljeća organizirano vlakom doputuju u Stubicu gdje provedu dan i potom se navečer, također vlakom, vraćaju doma, doznali smo od prometnika na stanici. Vlak je itekako povezan s izletima u Zagorje, zbog čega je ukidanje linija vikendom loše za daljnji razvoj turizma u Zagorju koji bi samim time mogao krenuti silaznom putanjom jer su i autobusne linije vikednom prorijeđene i gotovo da ih je nemoguće kombinirati, zbog čega niti autobus nije siguran kao alternativa.

Ukidanje linija od sredine travnja

Oni koje smo na stanici dočekali i oni koje smo otpratili, složili su se kako je ukidanje linija vikendom loše za putnike unatoč tome što su svjesni da je prometovanje vlakova s izrazito malim brojem putnika neisplativo. Glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza do zaključenja ovog broja nije nam mogla decidirano potvrditi hoće li se i koje linije vlakova ukinuti vikendom, a o čemu javnost i nezadovoljni putnici već danima glasno negoduju. Nacrt postoji, no s njim će u javnost tek sredinom tjedna. Prema neslužbenim informacijama, od 15. travnja trebale bi se ukinuti pojedine linije prema Gornjoj Stubici i Krapini. Navodno će se sve linije u Hrvatskoj koje prevoze do tri putnika ukinuti, a neke druge također nerentabilne prorijediti vikendima i blagdanima. I toga neće biti pošteđen niti jedan dio Hrvatske.

Lead:

Ukidanje linija moglo bi poremetiti planove i učenicima i studentima koji nedjeljom predevečer putuju u studentske ili učeničke domove, poput djevojke koja se ove nedjelje na vlak ukrcala s koferom i ispričala nam kako uglavnom u nedjelju otputuje u Bedekovčinu u učenički dom jer joj rano ujutro već počinje nastava

ANKETA:

Ana Vargek, Novi Dvori:

Vrlo često dolazim u Gornju Stubicu k mami. Vozim i auto, ali vlak je najbolji i najpraktičniji. Smatram da je suludo da se ukinu linije. Imamo Zagorje, najljepše na svijetu. Trebali bi zlatni vlak napraviti da vozi ljude u taj najljepši kraj, a ne ukidati linije.

Josip Breber, Gornja Stubica:

Povremeni putnik sam, uglavnom idem do Stubičkih Toplica ili Zaboka, a često i vikendom. Ne bi bilo zgodno da se linije ukinu, ionako su već reducirane i potrebno je da vlak prometuje. Ako se ukinu, teško bude za sve ljude koji su ovisni o javnom prijevozu, a nemaju automobil.

Ružica Jagić, Zagreb:

Putujem vlakom često nedjeljom, dolazim u Gornju Stubicu iz raznoraznih razloga, u posjete, radi razonode. Da vlaka nema, morala bih autobusom i to bi mi otežalo dolaske. Udobnije mi je, ljepše, ležernije i sigurnije putovati vlakom. Zbog perspektive ovog kraja ukidanje linija nije dobro, a i trend u svijetu je da se obnavljaju pruge i da voze vlakovi. Vlak je po cijeni i u svemu najpristupačniji za sve generacije i zbog toga je moj glas protiv ukidanja linija!

Izvor: Zagorski list

Skip to content