Novosti

REGEA pokrenula novi projekt “STORE4HUC” u programu transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014. – 2020.

Cilj projekta je istražiti mogućnosti ugradnje obnovljivih izvora energije i spremnika energije na objektima pod kulturnom zaštitomodržan prvi u nizu sastanaka: jedan od ciljeva je i nova investicija na dvorcu Bračak.

Staro i moderno u simbiozi? Zašto ne! Praksa je to koja se već godinama njeguje u zapadnoeuropskim zemljama. Hrvatska obiluje objektima pod kulturnom zaštitom. 2017. godine upisan broj kulturnih dobara iznosio je čak 8228, broj preventivno zaštićenih dobara bio je 1010, 42 su kulturna dobra od nacionalnog značenja, a sedam spomenika upisano je na Unescov popis Svjetske baštine. Graditeljska je baština Hrvatske raznolika i bogata. Spomenici kulture uživaju posebnu zaštitu, na način propisan Ustavom Republike Hrvatske i zakonskim propisima. REGEA je pokrenula projekt “Store4HUC”, kojem je cilj upravo istražiti mogućnosti ugradnje obnovljivih izvora energije i spremnika energije na objektima pod kulturnom zaštitom. Razlog? Produljenje životnog vijeka samih građevina, vraćanje i/ili povećanje održivosti kulturnih objekata te dodavanje novog sadržaja kulturnim objektima, kako bi svojim posebnostima bili još zanimljiviji svim znatiželjnicima.

Tri dijela

U Energetskom centru Bračak u ponedjeljak je održan prvi projektni sastanak na kojem su uz Regeu sudjelovali i predstavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, HEP-a, Krapinsko – zagorske županije, Zagorske razvojne agencije, Konzervatorskog odjela u Krapini i Hrvatske udruge povijesnih gradova. Ovo je prvi od četiriju ovakvih radnih sastanaka koji će se održati u Hrvatskoj kroz tri godine koliko projekt traje. Projekt je dio programa “Interreg Central Europe”, a jedan od ciljeva je i investicija na Energetskom centru Bračak. Investicija se sastoji od tri dijela: fotonaponskog sustava, baterije za skladištenje energije te unapređenja postojećeg sustava upravljanja zgradom. Fotonaponski sustav bit će snage do 10 kWp.

Nadstrešnica na parkingu

Kako zbog konzervatorskih propisa fotonaponske ćelije ne mogu ići direktno na dvorac, Energetski centar Bračak istražit će ostale mogućnosti instalacije na postojećem parkingu – carport. Carport je svojevrsna nadstrešnica na parkingu koja će se ugraditi zajedno s fotonaponskim modulima. Uz fotonaponske module, bit će ugrađena i baterija kapaciteta 10 kWh. Posljednji dio investicije vezan je uz unapređenje postojećeg pametnog sustava upravljanja zgradom. Sustav će unaprijediti FER svojim 3Smart sustavom. Unapređenje ima za cilj postići mogućnost predviđanja i upravljanja troškovima nastalima korištenjem energenata.

Izvor:Zagorje.internacional

Skip to content