Novosti

Restauracija orgulja u župnoj crkvi svete Jelene Križarice

Za liturgijski život jedne župne zajednice pored zborova najvažnija su glazbala – skladna glazbala, kako kaže psalmist. U crkvama se ustalilo da su to uglavnom orgulje.

Poticaj za obnovu orgulja župljanima predložio je župnik Marijan Culjak koji je ujedno pozvao župljane te sve dobročinitelje, institucije i udruge da se uključe u akciju svojim dobrovoljnim prilozima poznajući važnost naše župne crkve kao povijesnog i kulturnog spomenika i činjenicu da su orgulje vapile za obnovom.

U nastavku vam donosimo cijeli tekst poziva župnika za ovu akciju

Braćo i sestre! Neimaština pritišće i more problema se nadvilo nad naše živote. U takvom vremenu govoriti o novcu može nekome izgledati licemjerno. Prije svega želim sve vas pohvaliti na spremnosti odricanja za potrebe naše župne zajednice. Ove smo godine raspolagali i raspolažemo znatno manjim sredstvima nego prije pa ipak smo uspjeli izvesti neke velike zahvate. Obnovljena je unutarnja konstrukcija tornja s novim stubama do vrha te napravljeno spremište na prvom katu. Sanirano je klizište i postavljena stabilna zaštita na dvorište župnog dvora, redovna podmirivanja svih troškova režija za crkvu i župni stan te područne kapelice. Redovna primanja svim zaposlenicima u župnim djelatnostima.

Sada se moralo pristupiti obnovi i restauraciji orgulja u župnoj crkvi. Orgulje su veoma vrijedne i kao liturgijska pratnja ali i kao starina (oko 120 godina). Dosadašnje pothvate zdušno je pratio Grad Zabok i Županija. Zbog toga je preostao dio sredstava i za obnovu orgulja koje su zadnji puta obnavljane 1998. godine sredstvima od prodaje automobila pokojnog župnika Vnučeca. Sadašnja obnova stoji 60.000,00 Kn. Polovicu imamo a drugu polovicu trebamo međusobno prikupiti. Svaki vaš dar bit će i te kako cijenjen i pametno ugrađen u duhovni rast zajednice. Za svaki dar od 200.00 Kn i više bit će ispisana zahvalnica koja će svakome darovatelju biti uručena na zahvalnu nedjelju. Sljedeća je godina za našu župu izuzetno značajna zbog dvojice naših mladomisnika, Tomislava i Damira čija će mladomisnička slavlja pratiti obnovljene orgulje. Mi to možemo i hoćemo usprkos onima koji će i ovu akciju popratiti zlobnim komentarima premda u rast i napredak župe nije ugrađena ni jedna njihova lipa. Crkva oduvijek živi od darova siromaha i obećanja bogataša.

Pripremio: Darko Fiket

Skip to content